
Project
Seaweed in the South
Argentinië heeft een zeer grote kustlijn wat zich uitstekend leent voor verschillende vormen van aquacultuur. Door de lengte van de kust kent het land ook veel verschillende systemen waardoor er een grote verscheidenheid is aan soorten zeewier. In afgelopen decenia is er wel zeewier gekweekt, maar is het aan het begin van het vorige decenium is de kweek bijna volledige verdwenen.
Oorzaken hiervan zijn vooral te vinden in de international concurrentie waardoor prijzen te hoog waren ten opzichte van landen in vooral zuidoost Aziƫ. Met de hernieuwde interesse in zeewier op mondiaal vlak kan dit tij echter gekeerd worden. De expertise die opgebouwd is binnen Wageningen University & Research (WUR), en in het bijzonder bij Wageningen Marine Research (WMR) willen we kijken wat de potentie is van deze kweek in het huidige milieu. Daarbij is bijzonder oog voor de duurzaamheid (lokale soorten, productie en afzet), maar ook voor de locale gemeenschappen. Deze lokale gemeenschappen hebben in het buurland Chile een cruciale rol als het gaat om het gebruik van kustgebieden. Dit onderzoek wil kijken hoe deze gemeenschappen zich verhouden tot een mogelijke herontwikkeling van de sector.
Samenvatting
Onderzoekers van WMR willen kijken naar wat de verschillende mariene systemen zijn die kunnen worden onderscheden in Argentiniƫ met daarbij de bijbehorende zeewier soorten, de potentie van deze soorten en hoe lokale gemeenschappen in deze sector een rol (kunnen) spelen. Door de bestaande expertise van WMR/WUR in te brengen hopen we hier meer duidelijkheid in te kunnen scheppen en toe te werken naar toekomstige samenwerkingen om deze sector op een duurzame manier te kunnen laten (her)ontwikkelen.