Project
SHIFT-SALT:Naar gezonde diëten door zoutreductie in soepen en sauzen
SHIFT-SALT heeft als doel om de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze te maken voor consumenten en voedselproducenten. In deze PPS werken ingrediëntenleveranciers, producenten van soepen en sauzen en kennispartners samen aan zoutreductie in soepen en sauzen.
Achtergrond
Volgens een recent rapport van het RIVM is de huidige zout- en suikerconsumptie van Nederlandse consumenten nog steeds te hoog, ondanks afspraken met de voedingsindustrie om zout en suiker te verlagen. De inspanningen tussen 2014 en 2020 hebben slechts gereduceerd in een gemiddelde zoutverlaging van 0.5 gram in het Nederlandse dieet. Op dit moment is de zoutconsumptie in het Nederlandse en Europese dieet veel hoger dan de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert (5 gram zout per dag, versus een huidige gemiddelde zoutconsumptie van 8-12 gram per dag). Volgens de WHO is een verlaging van de zoutinname tot het aanbevolen niveau een kosteneffectieve manier om cardiovasculaire en nierziekten te beteugelen en zal dit naar schatting de dood van 2,5 miljoen mensen wereldwijd voorkomen.
PPP SHIFT-SALT
Om deze noodzakelijke zoutreductie te bereiken, werkt de publiek-private samenwerking SHIFT-SALT aan strategieën om te komen tot een dieet met minder dan 5 g zout per dag. SHIFT-SALT zal (1) zich richten op het bieden van oplossingen voor de technische problemen met betrekking tot natriumreductie in soepen en sauzen, en (2) inzichten ontwikkelen m.b.t. determinanten en belemmeringen voor de keuze van de consument voor producten met een verlaagd natriumgehalte, in echte voedselomgevingen (bijv. supermarkten), en (3) de belangrijkste parameters identificeren om het aanbod aan natriumarme producten te vergroten via praktische oplossingen door industriële partners in de hele keten. SHIFT-SALT zal zich met name richten op natriumreductie in soepen en sauzen. Dit sluit aan bij de focus in de Nationale Aanpak Productverbetering bij soepen en sauzen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de Voedselconsumptiepeiling.
SHIFT-SALT hanteert een ketenbenadering met partners die het hele voedselsysteem omvatten, waaronder leveranciers van ingrediënten, producenten van soepen en sauzen en een retailorganisatie om te zorgen voor praktische implementatie in de hele voedselketen. Verder zal er een werkgroep worden gevormd met overheidsinstanties en consumentenorganisaties om ervoor te zorgen voor draagvlak voor de ontwikkelde strategieën, zowel binnen als buiten het consortium.
Ambitie
SHIFT-SALT voorziet dat binnen drie tot vier jaar een substantiële vermindering van de hoeveelheid natrium die wordt opgenomen via de consumptie van soepen en sauzen zal worden bereikt (>15% reductie ten opzichte van de huidige niveaus). Om dit te realiseren, zal SHIFT-SALT effectieve strategieën ontwikkelen voor natriumreductie in soepen en sauzen met behoud van smaak, veiligheid en gewaardeerd door de consument. Binnen het consortium zal een unieke aanpak worden ontwikkeld die op maat gemaakte technische natriumreductiestrategieën combineert met praktische implementatie voor een breed scala aan soepen en sauzen, samen met innovatieve nudging-methoden voor consumenten. Dit betekent dat de resultaten van SHIFT-SALT praktisch toepasbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd door de voedingsindustrie. De kennis en technologieën die in SHIFT-SALT worden ontwikkeld, kunnen worden uitgebreid tot buiten soep- en saustoepassingen.
Publicaties
-
Overcoming the salt challenge : A new research consortium is helping Europe limit its salt intake to below 5 g per day
World of Food Ingredients (2021), Issue: June 2021 - ISSN 1566-6611 - p. 46-49. -
Producenten aan de slag met een verbeterde productsamenstelling
Elsevier Voedingsmiddelen Industrie (2023), Volume: June - ISSN 1570-6907