Project

Speerpunt 1 - Opkomende risico's

Voedselautoriteiten hebben de taak om voedselveiligheid te waarborgen. Een belangrijk aspect hiervan is het tijdig identificeren van opkomende chemische voedselveiligheidsrisico's. In dit project zullen methoden worden ontwikkeld en samengebracht op het gebied van in vitro bioassays, toxicologie, data mining, AI en analytische chemie om deze risico's tijdig te kunnen vaststellen.

In dit project worden methoden ontwikkeld met als doel om opkomende chemische voedselveiligheidsgevaren in een vroeg stadium op te sporen en een inschatting te maken van hun mogelijke risico’s. Deze kwestie zal vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden met een interdisciplinaire aanpak. Er zijn 3 thema’s gedefinieerd waarbinnen methodes worden ontwikkeld: ‘in vitro bioassays en toxicologie’, ‘in silico tools’ en ‘non-target screening’. In vitro bioassays zijn tools om voedingsmiddelen te kunnen screenen op negatieve effecten om aanwezigheid en de gevaren van ongewenste stoffen te kunnen vaststellen. In deelproject 1 zal worden gewerkt aan het implementeren van relevante, nog op WFSR ontbrekende, in vitro bioassays. Daarnaast zal het werk over mengseleffecten van stoffen, bestudeerd met RNA-sequencing, voort worden gezet om meer inzicht te krijgen in de nadelige effecten van een gecombineerde blootstelling aan stoffen.

In het tweede deelproject zal verder worden gewerkt aan in silico methoden om opkomende stoffen te kunnen detecteren uit literatuur en openbare data d.m.v. data mining en AI. Text mining algoritmes om automatisch voedselveiligheidsgevaren in de literatuur te vinden zullen worden verbeterd. Ook zal het werk aan de ontwikkelde prioriteringstool worden voortgezet waarbij stoffen op basis van fysico-chemische eigenschappen uit openbare databases en door AI voorspelde eigenschappen worden geprioriteerd.

In deelproject 3 ‘non-target screening’ zal er verder gewerkt worden aan methoden om onbekende stoffen te identificeren op basis van high resolution mass spectrometry (hrMS) data. Onderzoek naar de mogelijkheden van ‘molecular networking’ voor het voedselveiligheidsdomein zullen verder worden onderzocht. Werk met de molecular networking tool GNPS zal worden doorgezet en andere molecular networking tools zullen worden verkend.  

In een vierde deelproject zal er een plan worden gemaakt voor het integreren van de verschillende methoden om actief op zoek te gaan naar opkomende gevaren en zal een case study worden ontworpen, welke in 2024 zal worden uitgevoerd.

Publicaties