Project

Speerpunt 3 - Veranderende voedselsystemen

Voedselautoriteiten en bedrijven hebben gezamenlijk de taak om de voedselveiligheid van onze voedselproductie te waarborgen. Door allerlei factoren, waaronder klimaatverandering, transitie naar circulaire productie en gebruik van alternatieve eiwitbronnen, is ons voedsel producerend systeem aan het veranderen. Het effect van deze veranderingen op voedselveiligheid wordt in dit project onderzocht.

Ons voedselproducerend systeem is aan het veranderen, door allerlei omstandigheden en drivers, zoals door effecten van klimaatverandering, consumentengedrag en (inter)nationaal beleid. Wat betreft dat laatste is met name de Green Deal relevant, waarin de Europese Commissie haar visie weergeeft rondom het verduurzamen van onze voedselproductie o.a. door het terugbrengen van zij- en reststromen in de voedselketen om de voedselproductie meer circulair te maken Een andere grote ontwikkeling die gaande is, is de productie en toepassing van alternatieve eiwitten met als doel de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. Verandering in klimaat is daarnaast ook een grote driver voor veranderingen in de voedselproductieketen.

Al deze veranderingen in de voedselproductieketen en de omgeving ervan kunnen leiden tot het optreden van nieuwe voedselveiligheidsgevaren en/of onverwachte gevaren. Om de veiligheid in de toekomst te kunnen blijven garanderen is het nodig meer inzicht te krijgen in het mogelijk optreden van gevaren in het veranderende voedselsysteem.

In dit KB project zullen kennis en methoden worden ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de voedselveiligheid in veranderende voedselsystemen. Het gaat hierbij met name om het mogelijk optreden van chemische contaminanten, natuurlijke toxines en pathogenen. En - onderliggend hieraan - het gedrag van gevaren in het systeem en factoren die dit gedrag beïnvloeden. Het project richt zich op: a) voedselproducerende systemen die (meer) circulair zijn, en b) die veranderen onder invloed van klimaatverandering én/of c) die gebruik maken van nieuwe eiwitbronnen.

Publicaties