Project

Technische beleidsadvisering genetische bronnen

CGN ondersteunt LNV en levert technische ondersteuning aan LNV in internationaal verband, ter voorbereiding en implementatie van internationaal beleid met betrekking tot genetische bronnen. Daarbij gaat het om behoud, toegang, duurzaam gebruik en eerlijke verdeling van de voordelen van gebruik van genetische bronnen, waarmee ook de Nederlandse lange termijn belangen worden gediend. Het betreft met name internationale afspraken in EU-, FAO- en CBD-verband. De Nederlandse overheid hecht groot belang aan behoud van biodiversiteit, en aan een internationaal klimaat waarin het Nederlandse bedrijfsleven kan floreren waarbij er weinig belemmeringen zijn bij de uitwisseling van genetische bronnen.

De overheid en het bedrijfsleven zien een belangrijke rol voor het CGN in internationale netwerken, als uniek expertise centrum en als vraagbaak op het terrein van genetische bronnen, veredeling en fokkerij, en biodiversiteit in voedselsystemen en bosbouw. De internationale beleidsadvisering- en ondersteuning door CGN concentreert zich op het werk van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA), de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA), het Biodiversiteitsverdrag (CBD) en het Nagoya Protocol (NP), en op relevant EU-beleid en EU-regelgeving dat een directe of indirecte relatie heeft met behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen.

Vanuit CGN wordt de rol van national focal point vervuld voor de implementatie van de FAO Global Plans of Action voor Plant, Animal, Forest en Aquatic Genetic Resources. CGN vervult ook de rol van national focal point for Biodiversity for Food and Agriculture. Het national focal point speelt zowel een rol bij de totstandkoming van internationale afspraken als bij de implementatie van afspraken op nationaal niveau.    

LNV en andere belanghebbenden worden door CGN geadviseerd over de ontwikkeling en implementatie van beleid en regelgeving over behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen. Het CGN neemt daartoe deel aan de Nederlandse delegaties naar bijeenkomsten van de Convention on Biological Diversity (inclusief het Nagoya Protocol), de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture en de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, en neemt deel aan voorbereidend overleg in nationaal en EU verband.

Op het terrein van Access and Benefit Sharing ondersteunt CGN het Ministerie bij de implementatie van het Nagoya Protocol en EU regelgeving, en bij de verdere ontwikkeling van internationale afspraken. Tevens draagt CGN bij aan de monitoring van de implementatie van de Sustainable Development Goals (in het bijzonder Target 2.5).

De European Genetic Resources Strategy (EGRS) is de basis voor verdere versterking van behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen op Europees niveau. CGN werkt samen met andere landen en stakeholders binnen deze netwerken bij de verdere ontwikkeling en implementatie van de EGRS en van de domein specifieke strategieën.

CGN ondersteunt LNV en levert technische ondersteuning aan LNV in internationaal verband, ter voorbereiding en implementatie van internationaal beleid met betrekking tot genetische bronnen. Daarbij gaat het om behoud, toegang, duurzaam gebruik en eerlijke verdeling van de voordelen van gebruik van genetische bronnen, waarmee ook de Nederlandse lange termijn  belangen worden gediend. Het betreft met name internationale afspraken in EU-, FAO- en CBD-verband.

De Nederlandse overheid hecht groot belang aan behoud van biodiversiteit, en aan een internationaal klimaat waarin het Nederlandse bedrijfsleven kan floreren waarbij er weinig belemmeringen zijn bij de uitwisseling van genetische bronnen. De overheid en het bedrijfsleven zien een belangrijke rol voor het CGN in internationale netwerken, als uniek expertise centrum en als vraagbaak op het terrein van genetische bronnen, veredeling en fokkerij, en biodiversiteit in voedselsystemen en bosbouw.

De internationale beleidsadvisering- en ondersteuning door CGN concentreert zich op het werk van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA), de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA), het Biodiversiteitsverdrag (CBD) en het Nagoya Protocol (NP), en op relevant EU-beleid en EU-regelgeving dat een directe of indirecte relatie heeft met behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen.

Vanuit CGN wordt de rol van national focal point vervuld voor de implementatie van de FAO Global Plans of Action voor Plant, Animal, Forest en Aquatic Genetic Resources. CGN vervult ook de rol van national focal point for Biodiversity for Food and Agriculture. Het national focal point speelt zowel een rol bij de totstandkoming van internationale afspraken als bij de implementatie van afspraken op nationaal niveau.

Resultaten

Internationaal

  • Vertegenwoordiging van LNV in de domein-specifieke Intergovernmental Technical Working Groups (ITWG) van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA)
  • Ondersteuning en vertegenwoordiging van LNV in de vergadering van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA)
  • International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) - Deelname en ondersteuning van LNV in de vergaderingen van de Governing Body van de ITPGRFA en de Open-ended Working Group to Enhance the Functioning of the Multilateral System van de Treaty
  • Deelname aan de Fifth Meeting van het Scientific Advisory Committee for the Global Information System of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (GLIS- SAC of the ITPGRFA)
  • Digital Sequence Information (DSI) – Nadat in december 2022 overeenstemming is bereikt over het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, is in 2023 bijgedragen aan diverse mondiale vervolgbijeenkomsten over DSI

Europees

  • In 2023 is het EU Reference Centre for Endangered Animal Breeds (EURC-EAB) van start gegaan. WUR/CGN coordineert het EURC-EAB, dat de Europese Commissie, de National Competent Authorities en nationale breed societies adviseert over implementatie en ontwikkeling van de EU Animal Breeding regelgeving
  • Onder Zweeds en Spaans voorzitterschap heeft de EU Raadwerkgroep over genetische bronnen gesproken over de ontwikkeling van een EU Strategie voor Genetische Bronnen. Dit naar aanleiding van de door het GenResBridge consortium (incl. CGN) gepubliceerde European Genetic Resources Strategy for Europe (GRSE)
  • Action Plan opgesteld voor de implementatie van de Animal Genetic Resources Strategy for Europe (AnGR), met een Task Force binnen het Europese netwerk voor dierlijke genetische bronnen ERFP

Nationaal

  • Bijdragen aan National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP) in het bijzonder de sectie over Access and Benefit Sharing (ABS) en Digital Sequence Information (DSI). In het Kunming Montreal Global Biodiversity Framework hebben landen zich verplicht om een dergelijke NBSAP op te stellen
  • CGN heeft LNV geadviseerd over de subsidieregeling voor zeldzame landbouwhuisdierrassen (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) en RVO geadviseerd over de nationale implementatie van de EU Animal Breeding regelgeving

Publicaties