
Project
Understanding the effect of the microbiome on soil-, plant- and animal health
Kennis over het functioneren van microbiomen in hun associatie met eukaryote gastheren (plant, dier, mens) is beperkt. Het project zal algemene concepten leveren over het functioneren van microbiomen in relatie tot eukaryote gastheren. Dit is relevant voor duurzame en veilige voedselproductie, voeding en gezondheid van mensen, dieren en planten.
Er is momenteel een gebrek aan kennis over hoe microbiomen, die geassocieerd zijn met hun eukaryote gastheren (planten, dieren, mensen), functioneren. Gebrek aan kennis belemmert de ontwikkeling van praktische hulpmiddelen die op microbiomen gebaseerd en op oplossingen of maatregelen die toegepast kunnen worden in circulaire voedselproductie, namelijk van primaire plantaardige en dierlijke productie, het hergebruik van zijstroomproducten zoals mest, rioolwater en andere van planten of dieren afkomstige producten tot verwerking van voedsel en veevoer. Dit is cruciaal voor het behoud van een gezonde en duurzame voedselproductie voor mensen, dieren en planten. Dit project heeft als doel om algemene concepten van microbioom-interacties met hun eukaryote gastheren te begrijpen op basis van (in silico-voorspelde) metabolische routes, waarbij de nadruk ligt op functie in plaats van samenstelling. Kennis over plantaardige (WPR), dierlijke (WBVR) en menselijke (WFBR, WFSR) microbiomen zal worden geïntegreerd door samenwerking tussen instituten. Door de werkingsmechanismen van microbiomen in hun interacties met eukaryote gastheren te begrijpen, zal het mogelijk zijn om microbiomen te sturen op gunstige eigenschappen voor planten, dieren en mensen. Het is de bedoeling van 'One Microbiome' om metabolische routes te onderzoeken, met behulp van metagenomics en meta-transcriptomics, in microbiomen in combinatie met aanvullende gegevens van hun eukaryote gastheren door multi-omics-technologieën (metabolomics en proteomics) en fenomics. Afgeleide complexe datasets zullen worden geïntegreerd door een team van bio-informatici dat nieuwe databeheer-protocollen voor dit doel zal creëren. Geïntegreerde datasets zullen algemene concepten opleveren over het functioneren van microbiomen met hun geassocieerde eukaryote gastheren. Deze concepten zijn die relevant voor duurzame en veilige voedselproductie, voeding en gezondheid. Gegevens worden verspreid onder de wetenschappelijke gemeenschap door publicatie in een hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift en naar de maatschappij via communicatie in vakbladen, sociale media en workshops met belanghebbenden.