
Project
Validatie van het CIGR-model voor de CO2-productie van melkvee
Voor het bemeten van gasvormige emissies uit melkveestallen wordt gebruikt gemaakt van het CIGR-model voor de CO2-productie voor melkvee. De nauwkeurigheid van emissiemetingen worden mede bepaald door de nauwkeurigheid van dit model. Het CIGR-model is twintig jaar geleden ontwikkeld en moet opnieuw gevalideerd en indien nodig bijgesteld worden om het de komende jaren met vertrouwen toe te kunnen passen.
Voor het bemeten van gasvormige emissies uit melkveestallen wordt gebruikt gemaakt van een CO2-productiemodel voor melkvee. Dit model is nodig om het ventilatieniveau van natuurlijk geventileerde stallen te kunnen bepalen. In de meetpraktijk wordt hiervoor het zogenoemde CIGR-productiemodel gebruikt. De nauwkeurigheid van emissiemetingen worden mede bepaald door de nauwkeurigheid van dit model. Het CIGR-model is ruim twintig jaar geleden gepubliceerd en is gebaseerd op toenmalige dierkenmerken van melkvee: gewicht, melkproductie en het aantal dagen dat een dier drachtig is. Inmiddels is het gewicht en met name het melkproductieniveau aanzienlijk gestegen en is het de vraag of het model nog wel voldoende nauwkeurige resultaten oplevert. Het huidige model bevat bovendien een component voor de bijdrage van mest in de stal die geen rekening houdt met de factoren mestvolume en mesttemperatuur, waarvan bekend is dat dat deze de CO2-productie wel beïnvloeden.
Doel van dit onderzoek is: 1) het CIGR-model te valideren door vergelijking met een directe meetmethode voor ventilatiedebiet in twee mechanisch geventileerde stallen, 2) vast te stellen wat het effect van mestvolume en mesttemperatuur op de CO2-productie is, 3) waar nodig het CIGR-model op basis van de verkregen resultaten aan te passen.
Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van twee mechanisch geventileerde afdelingen met elk 16 melkkoeien in de milieustal van de onderzoeksfaciliteit Dairy Campus in Leeuwarden. Voor het onderzoek zijn er 3 gelijk ingerichte meetperioden verspreid over 2024 ingepland. Elke meetperiode duurt 3 weken. Tijdens de meetperiode wordt het mestniveau gevarieerd en wordt de CO2-productie gemeten in de afdelingen gemeten, waarvan er 1 week zonder dieren wordt gemeten om afzonderlijk de mestbijdrage aan CO2-productie vast te stellen.
De resultaten van het onderzoek worden in de vorm van een wetenschappelijk artikel in een peer-reviewed tijdschrift vastgelegd. Tevens wordt een Nederlandstalige presentatie samengesteld voor communicatie van de resultaten en conclusies naar stakeholders