Project

Valorisatie van biomassastromen (BIOVALOR)

De Nederlands voedselproductie is sterk afhankelijk van het gebruik en beschikbaarheid van nutriënten en schoon water. Om stikstofkunstmest te produceren is veel aardgas nodig en voor de productie van fosfaatkunstmest worden de eindige fosfaatreserves mijnen uitgeput. Een toekomstbestendige landbouw is er een die intensief gebruik maakt van het hergebruik van nutrienten die gewonnen worden uit reststromen.  

De Nederlandse voedselproductie is afhankelijk van nutriënten en schoon water. Stikstofkunstmest vereist veel aardgas, terwijl fosfaatkunstmest de eindige fosfaatreserves uitput. Een toekomstbestendige landbouw richt zich op het hergebruik van nutriënten uit reststromen.

Kringlooplandbouw optimaliseert het gebruik van nutriënten uit dierlijke mest en regionale rest- en afvalstromen. Het project streeft naar het winnen van meststoffen uit organische reststromen en industrieel afvalwater met bestaande en nieuwe technieken, zodat de samenstelling beter aansluit bij de gewasbehoeften en de nutriëntenbenutting toeneemt. Daarnaast worden organische reststromen verwerkt tot nutriënt-arme bodemverbeteraars voor zandgronden en circulaire grondstoffen voor potgrond als vervanging voor fossiel veen.

Het project omvat vier casussen:

  1. Testen van nieuwe technieken voor stikstofterugwinning uit proceswater.
  2. Optimaliseren van fosfaatterugwinning uit co-vergiste mest en praktijktoepassing.
  3. Hergebruiken van nutriënten uit afvalwater van de zuivelindustrie.
  4. Praktijktesten met circulaire grondstoffen voor potgrond uit digestaat.

Elke casus werkt samen met het bedrijfsleven aan implementatie, testen en monitoring van technieken en toepassing van herwonnen meststoffen. Demonstratieproeven en het vaststellen van de business case zijn cruciaal. De productie en kwaliteit van de herwonnen meststoffen worden in de praktijk getest om het perspectief voor alle ketenpartijen duidelijk te maken en kringlooplandbouw en de circulaire economie te stimuleren.

Publicaties