Project

Verdienmodellen in de landbouw; meta-analyse en verkenning

Minister Bleker bezuinigde fors op natuur, en droeg natuurorganisaties droeg op de eigen broek op te houden, en natuur als verdienmodel te zien (denk bijv. aan het bekende boek ‘Ondernemen met Natuur’). In alle kabinetten Rutte was de term ‘verdienmodel’ de economische uitdrukking van rendement van inspanningen van allerlei partijen. Ruim 10 jaar later is de focus verschoven van natuur naar de boer: ook hij moet een goed verdienmodel hebben, wil de verduurzaming slagen.
Elk jaar worden er nieuwe onderzoeken naar verdienmodellen en aspecten daarvan gedaan. Bovendien dienen zich steeds nieuwe thema’s aan, zoals het verdienmodel van duurzame bedrijfssystemen, het verdien model van dierwaardige veehouderij, structuurontwikkeling in de landbouw en verdienmodel. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van wat er al is gedaan. En wat doen andere onderzoeksinstituten, kennisinstellingen en universiteiten aan onderzoek op dit gebied? Zo beschouwd helpt een overzicht ook om aan te geven waar nog witte vlekken zitten: waar moeten we in de toekomst onze onderzoeksinspanningen op richten? Te denken valt bijvoorbeeld aan de balans tussen markt en beleid bij de ondersteuning van de ontwikkeling van bedrijven bij diverse ontwikkelsporen (bijv doelsturing, normeren en beprijzen).

In dit project wordt analyse gemaakt van verdienmodellen bij landbouw en natuur en de nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen die zich daarin voordoen. Een doel is bestaande verdienmodellen goed te begrijpen, evenals de belangrijkste ontwikkelingen die zich daarin hebben voorgedaan. Ook wordt gekeken waar er sprake is van witte vlekken en de rol van de context (‘omgeving’, locatie) bij verdienmodellen. De analyse moet helpen om inzicht te geven in de rol van verdienmodellen bij een gebiedsgerichte aanpak: hoe kunnen verdienmodellen de landbouw en terreinbeherende organisaties perspectief bieden in een context waar sprake is van specifieke gebiedsgerichte opgaven? Te denken valt aan uitbreiding van Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer en de eco-regeling.  De resultaten moeten bij voorkeur worden gepresenteerd toegankelijke beleidsnotities en in een toegankelijk overzichtsartikel, waar naar kan worden terugverwezen.

Publicaties