
Project
Voedselfraude onderzoek - WOT-02-004-060
Voedselfraude kan een belangrijke bedreiging zijn voor de voedselveiligheid. Dit project is daarom speciaal gericht op zowel onderzoek naar de factoren die een rol spelen bij het tot stand komen van fraude met voedingsmiddelen, als het ontwikkelen van technieken om fraude op te sporen.
Het doel van dit project is kennis te genereren op het gebied van voedselfraude ten behoeve van een frauderisico-gebaseerde aanpak en brede analytische fraudedetectie.
De onderdelen van belang in dit project zijn: (A) de bijdrage aan een frauderisico-gebaseerde aanpak, met name ontwikkeling en toepassing van kennis op het gebied van factoren en indicatoren die het risico op fraude verhogen. Inzet van deze kennis kan de NVWA helpen om gericht te sturen op de meest risicovolle stromen en marktpartijen en geeft dus input voor de risicoanalyse van de NVWA waarop zij haar toezicht en handhaving kan inrichten. Deel (B) betreft fraudedetectietechnologie. Analytisch gezien bleek er met name behoefte aan innovatieve technieken om fraude snel te signaleren, d.w.z. om een indruk te krijgen of men met een normaal product of met iets ongewoons te maken heeft. Dit geldt voor zowel analyses in het laboratorium als voor testen die inspecteurs ter plekke kunnen uitvoeren (draagbare applicaties).
Publicaties
-
Food fraud vulnerability and its key factors
Trends in Food Science and Technology (2017), Volume: 67 - ISSN 0924-2244 - p. 70-75. -
The sound of salts by Broadband Acoustic Resonance Dissolution Spectroscopy
Food Research International (2019), Volume: 116 - ISSN 0963-9969 - p. 1047-1058. -
Impact of the COVID-19 pandemic on food fraud vulnerability in food supply networks
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (WFSR-report / Wageningen Food Safety Research 2020.017) -
Integrity of organic foods and their suppliers : Fraud vulnerability across chains
Foods (2020), Volume: 9, Issue: 2 - ISSN 2304-8158 -
Handheld devices for food authentication and their applications : A review
Foods (2021), Volume: 10, Issue: 12 - ISSN 2304-8158 -
Evaluation and deconstruction of fraud incidents, vulnerabilities, and social networks in organic ‘hotchpotch’ supply chains : report on fraud incident reports, vulnerability assessments, and social network analysis in the Dutch organic potatoes’, carrots’, and onions’ supply chains
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (Report / Wageningen Food Safety Research WFSR 2022.023) -
A multi-analyte screening method for the rapid detection of illicit adulterants in dietary supplements using a portable SERS analyzer
Heliyon (2023), Volume: 9, Issue: 8 - ISSN 2405-8440 -
Analytische authenticatie van biologische productie