Project

Voedselfraude onderzoek - WOT-02-004-060

Voedselfraude kan een belangrijke bedreiging zijn voor de voedselveiligheid. Dit project is daarom speciaal gericht  op zowel onderzoek naar de factoren die een rol spelen bij het tot stand komen van fraude met voedingsmiddelen, als het ontwikkelen van technieken om fraude op te sporen.

Het doel van dit project is kennis te genereren op het gebied van voedselfraude ten behoeve van een frauderisico-gebaseerde aanpak en brede analytische fraudedetectie.

De onderdelen van belang in dit project zijn: (A) de bijdrage aan een frauderisico-gebaseerde aanpak, met name ontwikkeling en toepassing van kennis op het gebied van factoren en indicatoren die het risico op fraude verhogen. Inzet van deze kennis kan de NVWA helpen om gericht te sturen op de meest risicovolle stromen en marktpartijen en geeft dus input voor de risicoanalyse van de NVWA waarop zij haar toezicht en handhaving kan inrichten. Deel (B) betreft fraudedetectietechnologie. Analytisch gezien bleek er met name behoefte aan innovatieve technieken om fraude snel te signaleren, d.w.z. om een indruk te krijgen of men met een normaal product of met iets ongewoons te maken heeft. Dit geldt voor zowel analyses in het laboratorium als voor testen die inspecteurs ter plekke kunnen uitvoeren (draagbare applicaties).

Publicaties