Nieuws

Ciarán Forde: voedsel heeft geen voedingswaarde totdat het gekozen, geaccepteerd en geconsumeerd wordt

Published on
22 december 2023

College van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Ciarán Forde benoemd tot nieuwe hoogleraar en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Sensory Science and Eating Behaviour van Wageningen University & Research, een van de vijf leerstoelgroepen van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Op 21 december 2023 gaf Professor Forde zijn inaugural lecture in Omnia.

Rector Arthur Mol roemde bij de introductie de impact die Professor Forde maakt bij zijn onderzoek. In zijn lecture keek professor Forde terug op zijn reis naar Wageningen. Na functies bij CSIRO in Sydney, Australië en Nestle Research Centre in Zwitserland startte hij in 2014 zijn eigen onderzoeksgroep in Singapore. Vanuit A*Star Singapore maakte hij in 2021 de overstap naar Wageningen om de leerstoel van Kees de Graaf over te nemen. Hij startte sindsdien al veel grote onderzoeksprojecten, waaronder het langdurige multi-partnerproject Restructure dat zich richt op energy intake rate binnen ultra processed foods.

Hij stelde zich tot doel in zijn leerstoel de brug slaan tussen levensmiddelentechnologie, voedingswetenschap en eetgedrag. Forde: “Food has no nutritional value until it is chosen, accepted and consumed. Studying sensory science and eating behavior allows us to understand these processes.”

Inauguratie Ciaran Forde