Nieuws

Broeikasgasuitstoot verdubbelt door eten van vlees en zuivel

article_published_on_label
8 maart 2023

De zesde editie van de Stichting Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is begonnen! De Week Zonder Vlees en Zuivel is een campagne die mensen aanmoedigt om een week lang geen vlees en zuivel te eten, met als doel bewustwording van voedselkeuzes en bijdragen aan een duurzame en gezonde toekomst.

Voor deze campagne heeft Samantha Heerschop samen met Pieter van 't Veer de milieu-impact van de Nederlandse voeding berekend.

Het onderzoek laat zien dat de dagelijkse voeding van mensen die vlees en zuivel eten gemiddeld meer dan twee keer zoveel broeikasgasuitstoot (5,2 kg CO2-eq/dag) veroorzaakt als de voeding van mensen die geen vlees en zuivel eten (2,4 kg CO2-eq/dag). Voor watergebruik zie je een minder duidelijke, maar toch dalende trend tussen deze groepen (138 L/dag voor mensen die vlees en zuivel eten versus 111 L/dag voor mensen die geen vlees en zuivel eten).

Vlees en zuivel Plantaardig
Broeikasgasuitstoot 5,2 kg CO2-eq/dag 2,4 kg CO2-eq/dag
Watergebruik 138 L/dag 111 L/dag