FAQ - Veelgestelde vragen en antwoorden

Producten invullen in Traqq WUR

Welke dranken moet ik invullen in Traqq WUR?

Je moet alle dranken die je drinkt (inclusief alcohol, frisdranken, koffie, thee, smoothies, eiwitshakes etc.) invullen in Traqq WUR met uitzondering van kraanwater/niet-koolzuurhoudend (mineraal) water.

Als ik iets drink bij iets wat ik eet, hoe moet ik dit dan invullen in Traqq WUR?

Als je iets drinkt en eet op hetzelfde moment, dan moet je beide producten afzonderlijk invullen: je vult eerst in wat je hebt gedronken EN vervolgens wat je hebt gegeten in Traqq WUR.

Als ik een slok water heb genomen, moet ik dit ook invullen in Traqq WUR?

 • Als je water hebt gedronken met een toevoeging, zoals siroop, fruit, koolzuur en andere toevoegingen, dan moet je dit wel invullen in Traqq WUR.
 • Als je water hebt gedronken, zoals kraanwater of plat niet-koolzuurhoudend (mineraal/kraan) water, dan hoef je dit niet in te vullen in Traqq WUR.

Ik heb een kauwgompje op, moet ik dit ook invullen in Traqq WUR?

Ja, ook als je een kauwgompje op hebt, moet je dit invullen: je moet alles wat je hebt gegeten/gedronken (m.u.v. bepaalde soorten water, bak/smeerproducten en smaakmakers) invullen in Traqq WUR.

Ik heb een snee brood met boter en chocoladepasta op, wat moet ik invullen in Traqq WUR?

Je moet het brood en de chocoladepasta wel invullen in Traqq WUR. De boter hoef je niet in te vullen in Traqq WUR. Dit geldt ook voor andere vetproducten, die je gebruikt als smeermiddel, zoals margarine en roomboter.

Ik heb iets op wat ik heb gebakken in olie. Moet ik dit ook invullen in Traqq WUR?

Je moet het product dat je hebt gebakken wel invullen in Traqq WUR. De olie die je hiervoor hebt gebruikt, hoef je niet in te vullen in Traqq WUR. Dit geldt ook voor bakboters en andere vetproducten die je hebt gebruikt om in te bakken.

Ik heb kruiden en specerijen gebruikt om wat ik heb gegeten/gedronken op smaak te brengen. Moet ik dit ook invullen in Traqq WUR?

Je hoeft zout, kruiden en specerijen die je hebt gebruikt niet in te vullen in Traqq WUR. Overige smaakmakers zoals boemboes, sauzen, dressings, siropen en ook poederproducten moet je wel invullen.

Ik heb niets gegeten of gedronken in de periode waarover het verzoek tot invoer gaat. Wat moet ik invullen?

Als je niets hebt gegeten/gedronken in een bepaalde periode, dan moet je dit ook aangeven. Dit doet je door op de knop “Niets gegeten of gedronken” te klikken. Vervolgens druk je op “versturen” om jouw invoer op te slaan. Het systeem registreert dan dat je hebt deelgenomen aan dat moment van dataverzameling, en slaat jouw invoer op. Je kunt de app afsluiten tot je een nieuw verzoek krijgt.

Ik kan niet vinden wat ik heb gegeten/gedronken in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR. Wat moet ik invullen?

Mocht je niet kunnen vinden wat je hebt gegeten/gedronken in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR, dan kies je uit de voedingsmiddelenlijst wat het meeste lijkt op wat je hebt gegeten/gedronken EN vul je het gegeten/gedronken voedingsmiddel in op het formulier “Formulier voor ontbrekende of vergeten voedingsmiddelen”. Dit formulier ontvang je bij de start van het onderzoek. De voedingsmiddelen die je hier invult, worden achteraf door de onderzoeker toegevoegd.

Ik kan het exacte merk van het gegeten/gedronken product niet vinden in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR. Wat moet ik invullen?

In Traqq WUR zijn zo min mogelijk merknamen opgenomen. Je kunt dus hoogstwaarschijnlijk wat je hebt gegeten/gedronken niet in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR vinden. Kies dan het product uit de voedingsmiddelenlijst dat het meeste lijkt op wat je hebt gegeten/gedronken.

> Bijvoorbeeld: Je hebt een mueslireep gegeten van een bepaald merk, dan kun je dit hoogstwaarschijnlijk niet vinden in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR. dan is het voldoende om alleen “mueslireep” te selecteren in de voedingsmiddelenlijst.

Ik heb een biologisch product op, maar kan dit niet vinden in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR. Wat moet ik invullen?

In Traqq WUR zijn zo min mogelijk biologische varianten van producten opgenomen. Als je iets hebt gegeten/gedronken wat biologisch was, dan kun je dit hoogstwaarschijnlijk niet terugvinden in Traqq WUR. Heb je een biologische variant van een product gegeten/gedronken, kies dan voor de niet-biologische variant van het product in de app.

> Bijvoorbeeld: Je hebt biologische yoghurt gegeten, dan kun je deze biologische yoghurt hoogstwaarschijnlijk niet vinden in de voedingsmiddelenlijst in Traqq WUR. Het is dan voldoende om alleen “yoghurt” te selecteren in de voedingsmiddelenlijst.

Waar kan ik het 'Formulier voor ontbrekende of vergeten voedingsmiddelen' vinden?

Het “Formulier voor ontbrekende of vergeten voedingsmiddelen” krijg je aan het begin van het FOODLOOP onderzoek. Ook kun je deze hier downloaden.

Maaltijdmoment invullen in Traqq WUR

Het maaltijdmoment dat ik iets heb gegeten/gedronken staat niet tusesn de gegeven opties. Wat moet ik invullen?

Mocht het maaltijdmoment waarop je iets hebt gegeten/gedronken niet tussen de gegeven opties staan, dan kies je het maaltijdmoment “Anders”.

Producten wijzigen/verwijderen in Traqq WUR

Ik wil een product dat ik heb ingevuld wijzigen/verwijderen. Hoe doe ik dit?

Als je een product dat je hebt ingevuld wilt wijzigen of verwijderen, dan klik je op het blauwe potloodje naast het ingevoerde product. Je kunt het product dan wijzigen of verwijderen.

Let op: nadat de lijst verstuurd is kunnen geen wijzigingen meer worden gemaakt.

Duur van invoeren

Hoe lang duurt het om in te vullen wat ik heb gegeten/gedronken, en de daarbij horende vragen, in Traqq WUR?

De schatting is dat je op een dag van dataverzameling bij elkaar ongeveer 20 tot 30 minuten nodig hebt om alle verschillende verzoeken tot invoer in de Traqq WUR app in te vullen. De eerste keer dat je Traqq WUR gebruikt kan het wellicht iets langer duren omdat je waarschijnlijk nog niet bekend bent met de app en eventueel moet wennen aan hoe de app werkt.

Stoppen met invoeren

Wanneer op een dag moet ik stoppen met in Traqq WUR in te vullen wat ik heb gegeten en gedronken?

Je kunt stoppen met het invullen van Traqq WUR als je bij alle verzoeken tot invoer op lijst versturen hebt geklikt. Je vult daar alles wat je hebt gegeten en gedronken in en ook als je niets hebt gegeten en gedronken in een bepaalde periode waar de invoer aan refereert, voer je dit in. Jouw invoeren sla je telkens op door op “lijst versturen” te klikken. Dit geldt ook voor de laatste invoer van een dag. Deze laatste invoer krijg je om 8 uur in de ochtend van de volgende dag en gaat over wat je  tussen 22:00 uur en 06:00 uur hebt gegeten en/of gedronken. Ook deze sluit je door op “lijst versturen” te klikken. Je eindigt dan een dag van dataverzameling en registreert jouw invoer van de hele dag.

Mag ik de Traqq WUR app afsluiten als ik op 'Lijst versturen' heb geklikt?

Zeker, je kunt de app afsluiten tot je een nieuw verzoek krijgt.

Invoer(en) vergeten

Wat moet ik doen als ik op een dag van dataverzameling vergeet om bij één verzoek tot invoer in te vullen wat ik eet en drink?

Het is erg belangrijk dat je op een dag van dataverzameling bij alle verzoeken tot invoer invult wat je hebt gegeten en gedronken OF dat je niets hebt gegeten en gedronken. Als je op een dag van dataverzameling bent vergeten om bij een verzoek tot invoer in te vullen wat je hebt gegeten en gedronken, dan krijg je een nieuwe uitnodiging op een andere willekeurige dag in de betreffende onderzoeksmaand om dan alles in te vullen wat je hebt gegeten en gedronken.

Wat moet ik doen als ik bij een verzoek tot invoer ben vergeten om één bepaald product in te vullen, maar de overige producten wel heb ingevuld?

Als je bent vergeten om een bepaald product in te vullen bij een verzoek tot invoer, dan kun je dit enkel nog aanpassen als je nog binnen de responsetijd (binnen 1 uur na het ontvangen van het verzoek) jouw invoer kunt doen EN nog NIET op “lijst versturen” hebt geklikt. Als je al WEL op “lijst versturen” hebt geklikt, dan kun je helaas jouw invoer niet meer aanpassen. Schrijf het vergeten product op, op het formulier “Formulier voor ontbrekende of vergeten voedingsmiddelen”. Dit formulier ontvang je bij de start van het onderzoek. De voedingsmiddelen die je hier invult, worden achteraf door de onderzoeker toegevoegd.

Wat moet ik doen als ik na het invullen van een verzoek tot invoer ben vergeten op "Lijst versturen" te klikken?

Als je bent vergeten om op bij een verzoek tot invoer op “Lijst versturen” te klikken, dan kun je dit alsnog doen binnen 1 uur na het ontvangen van het verzoek. Jouw invoer wordt dan geregistreerd. Vergeet je binnen deze tijd op “Lijst versturen” te klikken, dan zal het systeem registeren dat je een verzoek tot invoer hebt gemist. Je krijgt een nieuwe uitnodiging op een andere dag in de onderzoeksmaand om dan in te vullen wat je hebt gegeten en gedronken.

Bijzonderheden dag(en) van dataverzameling

Ik ben ziek op de dag van dataverzameling. Wat moet ik nu doen?

Als je ziek bent op een dag van dataverzameling, dan moet je dit doorgeven aan de hoofdonderzoeker via foodloop@wur.nl. Je hoeft op de dag dat je ziek bent niets te registreren in Traqq WUR en zult dan automatisch een nieuwe uitnodiging voor dataverzameling ontvangen op een andere dag.

Ik ben op vakantie op de dag van dataverzameling. Wat moet ik nu doen?

Je hoeft de dag dat je op vakantie bent niets te registreren in Traqq WUR en zult dan automatisch een nieuwe uitnodiging voor dataverzameling ontvangen op een andere dag.

In de periode dat er geen dataverzameling heeft plaatsgevonden, is er iets in mijn leven gebeurd waardoor mijn eet-/slaap-/leefritme is veranderd. Waar kan ik dit aangeven?

Het is belangrijk dat je op het moment dat er een levensveranderende gebeurtenis plaatsvindt, dit doorgeeft aan de hoofdonderzoeker via een mail (foodloop@wur.nl). Hier zal dan rekening mee gehouden worden.

Vergoedingen

Hoeveel dagen moet ik bijhouden wat ik eet en drink in Traqq WUR om de financiële vergoeding te krijgen en kans te maken op een van de prijzen?

 • Je moet de volledige 12 dagen van datacollectie, (dus 4 keer in het jaar, ieder seizoen, 3 willekeurige dagen in de betreffende onderzoeksmaand), alles invoeren wat je eet en drinkt in Traqq WUR om de financiële vergoeding van 50 euro te krijgen. Daarnaast maak je kans op 1 van de 10 prijzen van 500 euro. Als je ook hebt deelgenomen aan een interview, krijg je een aanvullende vergoeding van 20 euro.
 • Mocht je tussentijds besluiten te stoppen met het FOODLOOP onderzoek, dan krijg je géén vergoeding en maak je ook géén kans meer op een van de prijzen. Het is voor ons erg belangrijk, dat je op alle 12 dagen van dataverzameling volledig deelneemt aan het FOODLOOP onderzoek, omdat alleen op die manier een volledig beeld gekregen kan worden van het eet- en drinkgedrag van mensen

Wanneer krijg ik de financiële vergoeding?

De financiële vergoeding, en de eventueel gewonnen prijs, worden uitgekeerd nadat het FOODLOOP onderzoek is afgerond (april 2023).

Je krijgt de keuze of je het bedrag zelf zou willen ontvangen, of dat wij het bedrag namens jou doneren aan de Voedselbank. Afhankelijk van jouw keuze, wordt het bedrag of op jouw rekening overgemaakt, of gedoneerd aan de Voedselbank.

Er zijn in Nederland 172 lokale voedselbanken. Bij de voedselbanken werken uitsluitend vrijwilligers, meer dan 12.000! Het voedsel dat klanten van de voedselbanken ontvangen wordt grotendeels gedoneerd. Geld donaties worden gebruikt om operationele zaken te bekostigen, zoals kosten voor transport, elektriciteit en gas. Voor 5 euro help je al een gezin een week lang aan voedsel. Help jij mee?

Voedselbank.png

Risico's gebruik Traqq WUR

Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het FOODLOOP onderzoek?

Er zijn geen kosten verbonden aan het FOODLOOP onderzoek. De mobiele app Traqq WUR kun je gratis downloaden uit de IOS of Google Play store.

Privacy en gegevensbeheer

Wat wordt er met mijn gegevens gedaan?

Alle informatie die wordt verzameld tijdens het FOODLOOP onderzoek (inclusief de door jou verstrekte informatie in de vragenlijst, de Traqq WUR app en een interview) worden uitsluitend voor het doel gebruikt waarvoor je deze hebt verstrekt.

Hoe worden mijn gegevens opgeslagen?

 • Alle informatie voor het FOODLOOP onderzoek wordt verzameld en opgeslagen op een beveiligde en anonieme wijze, welke in overeenstemming is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
 • We geven jouw gegevens een code (pseudonimisering = niet herleidbaar naar personen). Op al jouw gegevens zetten we alleen deze code. De sleutel van de code bewaren we op een beveiligde plek in de onderzoeksinstelling. Steeds als we jouw gegevens verwerken, gebruiken we alleen die code. Ook in rapporten en publicaties over het onderzoek kan niemand terughalen dat het over jou ging. Enkel de hoofdonderzoeker van het FOODLOOP onderzoek heeft toegang tot de sleutel van de code.
 • De gegevens van dit onderzoek worden opgeslagen op een beveiligde server. Enkel de hoofdonderzoeker van het FOODLOOP onderzoek heeft toegang tot de gegevens. Gegevens worden bewaard conform de algemene richtlijnen van de Wageningen University & Research Informatiebeveiliging - WUR

Wie ziet mijn gegevens?

 • De informatie wordt alleen ingezien door de hoofdonderzoeker en leden van het onderzoeksteam. De gegevens uit dit onderzoek worden in gepseudonimiseerde vorm gedeeld met een afgevaardigde van het L’idiap onderzoeksinstituut (onderdeel van EPFL Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland) ten behoeve van de analyse van de data. Omdat deze gegevens voor deze partij op geen enkele manier herleidbaar zijn naar de deelnemers, zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. Voor de volledigheid hebben wij echter wel een geheimhoudingsovereenkomst met deze partij gesloten.
 • De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met anderen, of gebruikt voor andere doeleinden.

Hoelang worden mijn gegevens bewaard?

Gegevens van deelnemers die niet worden geselecteerd om de Traqq WUR app te gebruiken en dus enkel de selectievragenlijst hebben ingevuld, worden direct na de selectieprocedure verwijderd. De gegevens van deelnemers die wel worden geselecteerd om de Traqq WUR app te gebruiken en hier ook aan deelnemen (dus zowel gegevens uit de selectievragenlijst, de Traqq WUR app en eventueel een interview) worden na het einde van het project (01-04-2023) nog 10 jaar op een veilige manier bewaard. Daarna zullen de gegevens worden verwijderd.

Kan ik mijn toestemming voor het gebruk van mijn gegevens weer intrekken?

Je kunt jouw toestemming voor het gebruik van jouw persoonsgegevens op ieder moment intrekken. Maar let op: trek je jouw toestemming in en hebben onderzoekers dan al gegevens verzameld voor een onderzoek? Dan mogen zij de reeds verzamelde gegevens nog wel gebruiken.

Ik heb een vraag over de privacy van mijn gegevens. Bij wie kan ik terecht?

Resultaten

Ik wil graag weten wat de resultaten van het onderzoek zijn. Waar kan ik deze vinden?

 • Tijdens het FOODLOOP onderzoek worden resultaten via Instagram gedeeld. Na afloop van het onderzoek ontvang je een samenvatting van de resultaten via mail.
 • Op het moment dat resultaten van het FOODLOOP onderzoek worden gepubliceerd, zijn deze ook vindbaar bij Publicaties.

Instagram

Ik heb geen Instagram, moet ik dit speciaal voor het onderzoek aanmaken?

Je hoeft geen Instagram aan te maken speciaal voor het onderzoek. Op de Instagrampagina wordt informatie geplaatst om deelnemers op de hoogte te houden van het verloop van het onderzoek, en er worden interessante resultaten gedeeld. Mocht je het prettig vinden hier ook toegang tot te hebben, dan zou je Instagram kunnen aanmaken.

Waar kan ik de Instagrampagina vinden?

 • Hier kun je de Instagrampagina vinden: https://www.instagram.com/foodloopwur/
 • Je kunt de Instagrampagina ook vinden als je in de zoekbalk op Instagram zoekt naar “foodloopwur”.
 • Je kunt ook een link naar de Instagrampagina vinden in de instructiemail, die je aan het begin van het onderzoek krijgt.

Waarom kan ik geen commentaren achterlaten onder een post?

Er is bewust voor gekozen om de commentaren onder de posts uit te schakelen. De Instagrampagina is er namelijk alleen om deelnemers te informeren over het verloop van het onderzoek en om interessante resultaten te delen.

Wie beheerd de Instragrampagina?

De hoofdonderzoeker beheert de Instagrampagina. Jouw gegevens of eventuele berichten worden dus niet gedeeld met derden of externe partijen.

Ik heb een vraag, kan ik deze ook stellen via Instagram?

Je dient een mail te sturen naar foodloop@wur.nl als je jouw vraag of het antwoord op jouw vraag niet kunt vinden in deze FAQ op de website. Mocht je een bericht willen sturen met een vraag via Instagram, dan kun je dit doen via de persoonlijke berichten. Jouw vraag zal zo snel mogelijk beantwoord worden.

Overig

Moet ik Traqq WUR open laten staan gedurende een dag van dataverzameling?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt de Traqq WUR app gewoon afsluiten en je zult dan op een dag van dataverzameling nog steeds verzoeken tot invoer ontvangen. Je moet wel internetverbinding hebben.

Ik heb een vraag die niet op deze pagina staat, wat moet ik nu doen?

Je kunt voor vragen of opmerkingen contact opnemen met het onderzoeksteam van het FOODLOOP onderzoek. Dat kun je doen door een mail te sturen naar foodloop@wur.nl. De mail wordt dan zo snel mogelijk beantwoord.