Nieuws

Van proefschrift naar podium

article_published_on_label
8 november 2021

Promoveren én je proefschrift opvoeren. Dat klinkt als een ingewikkelde combinatie, maar Lara Sibbing is erin geslaagd om beide zaken succesvol te combineren. Afgelopen week verdedigde ze haar proefschrift ‘Cities stepping up the plate. How local governments bring forward policy into practice in the Netherlands’ (Steden ondernemen actie. Hoe lokale overheden in Nederland voedselbeleid in praktijk brengen.) Over een aantal dagen zal ze met haar eigen voorstelling weer op het podium staan. Maar laten we eerst de serieuze zaken bespreken.

Sibbing onderzocht voor haar PhD aan de Wageningen University & Research de rol die lokale overheden in gezondere en duurzamere voedselsystemen spelen en zouden moeten spelen. Daarbij keek ze naar de opkomst van het lokale voedselbeleid in Nederland. Sibbing: “Het veiligstellen van gezond en duurzaam voedsel is niet alleen een taak voor de nationale of Europese overheid. Voedsel zou evengoed voor steden en lokale overheden prioriteit moeten krijgen. Zij werken nauw samen met hun inwoners en kunnen daardoor een verschil maken.”

Voedselstrategie Amsterdam, Groningen en Ede

Sibbing ontdekte dat steeds meer gemeentes oog hebben voor gezond en duurzaam voedsel en hierover beleid hebben gevormd. Een klein, maar groeiend aantal steden, zoals Amsterdam, Groningen en Ede, hebben een voedselstrategie opgezet. Hierbij kijken de steden naar het gehele voedselsysteem; van boer tot bord. Tevens werken deze aan kortere voedselketens, voorlichting over voedsel en gezonde voedselomgevingen.

Toch kwam Sibbing tot de conclusie dat gemeentes in hun pogingen om een voedselbeleid te vormen, te veel nadruk leggen op de aanpak van het proces en de systemen. Daardoor lijken zij de inhoud van hun werk uit het oog te verliezen. Dit leidt tot een abstracte ophoping van doelen en activiteiten en er worden geen echte knopen doorgehakt. Het ontbreekt vaak aan concrete doelen, waardoor je verdwaalt in een doolhof van gedachtes over voedselsystemen. Er moeten knopen doorgehakt worden; systemen zouden geen leidraad in dit proces moeten zijn. Sibbing concludeert dat daar politieke moed voor nodig is.

Sita and the Hamburger War

Hoe heeft dit grondige denkwerk zich getransformeerd tot Sibbings muziekuitvoering Sita and the Hamburger War? Kan het zijn dat deze uitvoering alles te maken heeft met haar onderzoek en proefschrift? Sibbing: “Toen ik aan mijn onderzoek naar lokale voedselbeleidsvorming begon, vond ik het geen fijn idee dat mijn werk via een complex proefschrift maar een handjevol onderzoekers zou bereiken. Hoe kon ik ervoor zorgen dat mijn onderzoek voor iedereen leuk en aantrekkelijk zou zijn? Ik ontwikkelde een idee en ging ermee aan de slag. Het resultaat? Mijn proefschrift is getransformeerd tot een modern sprookje met de titel Sita and the Hamburger War!”

Lara vertelt Sita Smaakpark.jpeg

In deze muzikale uitvoering vertelt Sibbing het verhaal van Sita die op weg gaat om haar eigen stad te redden van een gebroken voedselsysteem. Tijdens haar zoektocht naar een beter voedselbeleid ontmoet Sita ‘laffe politici, dappere pioniers en alles daartussenin’. Er is live muziek en het publiek kan na de uitvoering deelnemen aan een debat.

Datum Woensdag 17 november 2021 om 16.30, 18.30 en 19.45 uur
Locatie De Stingerbol, Ede