bse

Gekkekoeienziekte (BSE)

BSE, ook wel "gekkekoeienziekte" genoemd, staat voor boviene spongiforme encefalopathie. Deze rundveeziekte is tevens de oorzaak van een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een voor mensen dodelijke hersenziekte. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) verricht onderzoek naar BSE bij koeien.

In 1986 werd BSE voor het eerst gevonden in Groot Brittanniƫ en vanuit daar heeft het zich naar andere landen verspreid. In Groot-Brittanniƫ leidde de ziekte in de jaren na de ontdekking tot een ramp voor rundveehouders, omdat meer dan 180.000 besmette runderen moesten worden afgevoerd. Vanaf 1987 is bij 88 runderen afkomstig uit Nederland een BSE-besmetting vastgesteld. Sinds het laatste geval in 2011 zijn er geen nieuwe gevallen in Nederland.

BSE is een infectieziekte die behoort bij de groep van "overdraagbare spongiforme encephalopathieƫn" (Engels: transmissible spongiform encephalopathies, TSE's) ofwel prionziekten. De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijkend gevouwen eiwit. Gekkekoeienziekte verspreidt zich hoofdzakelijk door hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan.