Nieuws

Eerste publicatie over overdracht coronavirus op nertsenbedrijven

article_published_on_label
10 november 2020

Verschillende diersoorten, waaronder marterachtigen, zijn vatbaar voor het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Nederland was het eerste land ter wereld met uitbraken op nertsenbedrijven. Een publicatie over het onderzoek hiernaar door verschillende instituten, waaronder Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), is op 10 november gepubliceerd in Science Online.

Lees de publicatie:

Diepgaand onderzoek naar 16 nertsenbedrijven

Vanaf april 2020 zijn er uitbraken van het coronavirus geweest op een groot aantal Nederlandse nertsenfokkerijen. Diverse instituten in Nederland onderzoeken gezamenlijk de uitbraken op de nertsenbedrijven en rapporteren in de publicatie de resultaten van de eerste 16 van deze bedrijven en van de mensen die op deze boerderijen wonen of werken. Sequentiebepaling van het hele genoom is gebruikt om bronnen van overdracht te onderbouwen.

De auteurs concluderen dat het virus aanvankelijk door mensen werd geïntroduceerd en zich heeft ontwikkeld in de nertsen. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de wijdverspreide circulatie onder nertsen, in de beginperiode van de infectie enkele weken voorafgaand aan de detectie. Ondanks verbeterde bioveiligheid, strikt toezicht en onmiddellijke ruiming van besmette bedrijven, is er voortdurende overdracht tussen nertsenfokkerijen. Daarbij zijn drie grote overdrachtsclusters vastgesteld met onbekende routes van overdracht. In de publicatie wordt een diepgaand onderzoek beschreven om de wijzen van overdracht en bron van de infecties op nertsenfokkerijen en bij medewerkers van nertsenboerderijen te ontrafelen. Het artikel beschrijft ook de eerste overdracht van SARS-CoV-2 van dier op mens in nertsenfokkerijen, de diversiteit van het virus en specifieke mutaties in 16 besmette nertsenfokkerijen.

Lees ook dit nieuws