Radio & TV

Heather Graham bij Omroep Flevoland over een vaccin voor bijen

Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld tegen de veelvoorkomende bijenziekte Amerikaans vuilbroed. Heather Graham, onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research en betrokken bij het Nationaal Referentielaboratorium Bijenziekten, licht op Omroep Flevoland de betekenis van deze ontwikkeling toe.

Een vaccin ontwikkelen speciaal voor bijen, is een unieke ontwikkeling, aldus Heather Graham op Omroep Flevoland Radio. “Vaccinontwikkeling voor bijen is pionierswerk. Zo’n vaccin zou nieuwe handvatten kunnen bieden in het voorkomen of bestrijden van ziekten bij bijen”, aldus Graham. De Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat door de bijenkoningin het vaccin te geven via haar voeding, de nakomelingen een hogere weerstand hebben en beter bestand zijn tegen de bacterie die Amerikaans vuilbroed veroorzaakt.

Amerikaans vuilbroed bij Nederlandse bijen

Jaarlijks worden er in Nederland één à twee gevallen van deze meldingsplichtige ziekte gemeld bij de NVWA. Volgens Graham is onduidelijk of dat een juiste weergave is van het probleem van Amerikaans vuilbroed bij Nederlandse bijen. Met haar onderzoek gaat zij zich de komende tijd richten op het in kaart brengen van Amerikaans vuilbroed onder Nederlandse bijenvolken.

Beluister het fragment

Beluister het fragment

Lees meer