Radio & TV

Nancy Beerens in NOS Journaal: ‘Twee vaccins effectief tegen vogelgriep’

De proef bij Wageningen Bioveterinary Research wijst uit dat twee vaccins effectief zijn tegen vogelgriep. Onderzoeker Nancy Beerens licht in het NOS Journaal toe waaraan een goed werkend vaccin moet voldoen en waarom we niet direct de hele pluimveestapel kunnen vaccineren.

Een opsteker voor pluimveehouders, meldt het NOS Journaal. Een oplossing voor vogelgriep lijkt dichterbij. Een vaccin moet voorkomen dat dieren ziek worden, voorkomen dat het virus zich kan verspreiden, en er moet onderscheid worden gemaakt tussen gevaccineerde en geïnfecteerde dieren. “Dat doen deze twee vaccins, die positief uit de proef komen”, vertelt Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza.

Pluimveehouder Theo Bos kijkt uit naar zo'n vaccin. Zijn bedrijf werd geruimd als gevolg van vogelgriep. Hij heeft nieuwe kippen, maar in plaats van buiten te lopen, zitten de dieren binnen. “Als zo’n vaccin er is, zou ik het direct gebruiken”, aldus Bos.

Voordat de volgende stap kan worden gezet, wordt eerst nog een veldproef gedaan. Daarin worden de twee goedwerkende vaccins in praktijkomstandigheden getest.

Bekijk het het fragment

Nancy Beerens in het NOS Journaal: 'Twee vaccins effectief tegen vogelgriep'

Lees meer over de vaccinstudie