Nieuws

Nieuwe variant vogelgriepvirus treft bedrijf Biddinghuizen

Published on
31 juli 2023

Het vogelgriepvirus dat het biologische legbedrijf in Biddinghuizen trof, blijkt een nieuwe variant van het H5N1-vogelgriepvirus te zijn. Het gaat om het zogenoemde BB-genotype, een variant die momenteel circuleert onder kokmeeuwen. Dat blijkt uit genetische analyse van het virus door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research).

Op 24 juli werd in Biddinghuizen een uitbraak met hoogpathogene aviaire influenza vastgesteld. Dit is de eerste uitbraak sinds februari van dit jaar, en de eerste nadat de ophokplicht door het ministerie van LNV werd opgeheven.

Nieuwe variant

WBVR onderzocht het virus en toonde aan dat het opnieuw gaat om een hoogpathogeen H5N1-virus. Nader onderzoek naar de genetische samenstelling van het betreffende virus laat zien dat het hier gaat om een nieuwe variant. “Het virus in Biddinghuizen heeft een andere genetische samenstelling dan het virus dat eerder in het jaar op pluimveebedrijven werd aangetoond”, aldus Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza.

Het virus dat in Biddinghuizen werd gevonden, wordt aangeduid als genotype BB. “Dit virus circuleert momenteel met name onder kokmeeuwen in Nederland en Europa en veroorzaakt grote sterfte bij deze vogels.” Het specifieke HPAI H5N1 virus genotype BB bevat drie stukje genoom die afkomstig zijn van meeuwenvirussen. De PA, NP en NS segmenten zijn afkomstig van een H13-vogelgriepvirus. “De besmetting van het legbedrijf in Biddinghuizen laat zien dat deze variant van het vogelgriepvirus niet alleen meeuwen maar ook pluimvee kan infecteren.” Eerder werd in Italië experimenteel al aangetoond dat de meeuwen-variant van het vogelgriepvirus ook leidde tot infecties bij pluimvee.

Bioveiligheid

De ophokplicht is in de meeste regio’s in Nederland opgeheven. Het risico op een besmetting met het vogelgriepvirus wordt door het deskundigenoverleg nog altijd als laag tot matig beoordeeld. Voor een goede preventie en bestrijding van het vogelgriepvirus blijven de bioveiligheidsmaatregelen op pluimveebedrijven van groot belang.