Nieuws

Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op longontsteking dichtbij geitenhouderij

article_published_on_label
26 april 2020

Wie in een gebied woont met veel intensieve veehouderij, heeft meer kans op een longontsteking. Dat geldt vooral voor mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen. Dat blijkt uit onderzoek in plattelandsgemeenten in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Uit eerder onderzoek in Limburg en Noord-Brabant (2009-2016) kwamen meerdere jaren achtereen vergelijkbare resultaten. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) levert een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek.

Longontsteking en veehouderijen

Dat mensen die bij veehouderijen wonen vaker longontsteking krijgen, blijkt uit een vergelijking van plattelandsgemeenten in verschillende regio’s van Nederland. Bij deze vergelijking zijn aantallen patiënten met longontsteking vanuit huisartspraktijken gebruikt. De onderzoekers hebben ook inwoners van plattelandsgemeenten met veel veehouderij in Utrecht, Gelderland en Overijssel onderling vergeleken. Hieruit komt naar voren dat longontsteking iets vaker voorkomt bij mensen die bij geitenhouderijen wonen. Het gaat vooral om mensen die binnen een afstand van 1 à 2 kilometer van een geitenhouderij wonen.

Afstand tot geitenhouderijen

Het aantal extra longontstekingen rond geitenhouderijen is in dit onderzoek klein (10-50 gevallen per 100.000 inwoners), maar in Nederland wonen 1,7 miljoen mensen op minder dan 2 km afstand van een geitenhouderij. Dat betekent dat als we het doorrekenen naar heel Nederland, het toch om veel mensen gaat.

De vergelijkingen werden gemaakt met behulp van verschillende, elkaar aanvullende, statistische technieken. WBVR nam één van die technieken, de zogenaamde ‘kernel-analyse’ voor zijn rekening. Deze analyse maakt gebruik van de ruimtelijke modelleringsexpertise die bij WBVR over vele jaren is ontwikkeld bij de analyse van dierziekteverspreiding.

Oorzaak onduidelijk

Waarom longontsteking vaker voorkomt bij mensen die rond een geitenhouderij wonen is onbekend. Mogelijk zijn er verschillende oorzaken. Het onderzoek hiernaar loopt nu en is waarschijnlijk medio 2022 klaar. 

Meer weten: Nieuwsflits Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Infographic longontsteking nabij geitenhouderij