Nieuws

Sneltesten niet specifiek voor vogelgriep

Gepubliceerd op
15 september 2022

Op verschillende opvanglocaties voor wilde vogels wordt momenteel gebruik gemaakt van sneltesten voor vogelgriep. Deze testen zijn ontwikkeld voor het aantonen van het griepvirus bij mensen. Vogelgriep behoort tot dezelfde virusfamilie. Dat betekent dat het virus in principe met deze sneltest kan worden aangetoond. De test toont dus alle influenzavirussen van type A aan. Deze is echter niet specifiek voor het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus.

Sneltesten zijn minder gevoelig

Over het algemeen zijn sneltesten minder gevoelig dan de PCR-test. Daarnaast is de sneltest ontwikkeld voor monsters genomen van mensen. De uitslag voor materiaal afgenomen van vogels kan daardoor minder betrouwbaar zijn. Bij een negatieve sneltest kan er dus mogelijk vogelgriepvirus aanwezig zijn.

Vergelijking met PCR-test vogelgriep

Voor ingebruikname van een test is het van belang om de gevoeligheid te vergelijken met die van de PCR-test op het laboratorium. Zo kan worden onderzocht of de test werkt voor alle soorten vogels en type monsters. Ook wordt gekeken hoe de resultaten te vergelijken zijn met de PCR-test die wordt gebruikt voor het aantonen van hoogpathogene vogelgriep.

Validatie sneltest nodig

Op dit moment is nog niet bekend hoe de sneltest te vergelijken is met de uitkomsten van de veel gevoeliger PCR-test. Daarvoor is een zogenoemd validatietraject nodig. Daarvoor moet een groot aantal monsters worden getest om zo de eigenschappen (zoals gevoeligheid en selectiviteit) van de sneltest te bepalen. “Dit onderzoek is voor deze sneltesten nog niet gedaan. Daardoor is het onbekend hoe betrouwbaar de sneltest is voor het aantonen van vogelgriep”, aldus vogelgriepexpert Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).