Radio & TV

Wim van der Poel bij EenVandaag over vogelgriep en pandemieën

Op 26 oktober 2022 is het een jaar geleden dat het vogelgriepvirus H5N1 werd vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Zeewolde. Het programma EenVandaag besteedde in een drieluik aandacht aan vogelgriep. In de derde en laatste uitzending van maandag 24 oktober was het woord aan Wim van der Poel, expert op het gebied van opkomende ziekten en zoönosen en werkzaam bij Wageningen Bioveterinary Research. Hem werd de vraag voorgelegd of vogelgriep de volgende pandemie kan vormen.

Vogelgriep is een zoönose en een enkele keer wordt de ziekte waargenomen bij mensen. 'Dat zijn tot nu toe altijd mensen die intensief contact hebben met pluimvee. Dat contact kan worden voorkomen door voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen,' aldus Van der Poel. Toch is de dreiging die uitgaat van vogelgriep niet verwaarloosbaar, waarschuwt de viroloog. 'Het virus kan muteren als het vaker in contact komt met de mens en dan wel veranderen in een vorm die voor mensen gevaarlijk wordt.'

Landinrichting aanpassen

Om dat risico zo klein mogelijk te houden, is het van belang het contact tussen mens en besmette vogels zo veel mogelijk te voorkomen. Voor de korte termijn betekent dit dat mensen contact met dode vogels moeten vermijden en in de pluimveesector beschermende kleding moeten dragen.

'Op de langere termijn moeten we ons als samenleving beraden op de inrichting van ons land,' vertelt Van der Poel. 'We zijn een waterrijk land, waardoor we aantrekkelijk zijn voor trekvogels. Daarnaast kent ons land een hoge bevolkings- en dierdichtheid. Die factoren zorgen ervoor dat de afstand tussen mens en dier klein is en het potentiële risico op ontwikkeling van een zoönose groot. Ik pleit ervoor het zoönoserisico mee te wegen bij landinrichting, zodat we andere keuzes maken voor de toekomst in het belang van mens en dier.

Bekijk het fragment

Fragment vogelgriep


Lees ook het dossier