Nieuws

Stichting Wageningen Research Ethiopia lanceert nieuwe projectportfolio

Gepubliceerd op
15 maart 2022

Deze week lanceren Wageningen University & Research (WUR) en Ethiopische partners verschillende nieuwe projecten gericht op het verbeteren van het voedselsysteem in Ethiopië. De projecten maken deel uit van de portfolio van de nieuw opgerichte Stichting Wageningen Research Ethiopia.

Stichting Wageningen Research Ethiopia (SWR Ethiopia) is een internationale NGO die sinds maart 2021 in Ethiopië is geregistreerd. Waar projecten in Ethiopië tot nu toe altijd bilaterale ondernemingen waren, zal SWR Ethiopia dienen als knooppunt voor projecten die WUR met tal van partners in Ethiopië onderneemt. ‘Dit leidt tot veel meer synergie tussen projecten, en stelt ons in staat om breder te werken: aan de transformatie van voedselsystemen’, zegt Dawit Alemu, vertegenwoordiger voor SWR Ethiopië. SWR Ethiopia zal vier nieuwe projecten lanceren:

  • RAISE-FS
  • ENSP
  • REFOOTURE
  • OTIPAVA

Van BENEFIT-programma naar bredere benadering van voedselsystemen

'De projecten die we lanceren, bouwen voort op wat we hebben bereikt in het BENEFIT-consortium', zegt Dawit Alemu. BENEFIT, de Bilateral Ethiopian-Netherlands Effort for Food, Income and Trade, was een groot programma rondom diverse aspecten van het voedselsysteem in Ethiopië, en liep van 2016 t/m 2021. Alemu: ‘In BENEFIT hebben we best praktijkvoorbeelden geïdentificeerd om de kwaliteit en kwantiteit van duurzame landbouwproductie te verhogen. In het project Integrated Seed Sector Development (ISSD) - onderdeel van BENEFIT - hebben we bijvoorbeeld de beschikbaarheid en het gebruik van zaaigoed van nieuwe en veredelde rassen verbeterd. Het gebruik van zaaigoed van een hogere kwaliteit en betere rassen verhoogt de landbouwproductie. In het REALISE-project werkten we specifiek met voedsel onzekere huishoudens om de beste praktijkvoorbeelden op te sporen, de voedselproductie te verhogen en het dieet te verbeteren.'

Mohammed Hassena is projectmanager voor het nieuwe Ethiopia-Netherlands Seed Partnership (ENSP). Mohammed Hassena: ‘ENSP bouwt voort op de prestaties van ISSD en op datgene wat we in de afgelopen vijf jaar hebben geleerd. We richten ons op regio's in Ethiopië die nog niet bereikt zijn en gebieden waar we hiaten zien. We werken samen met geselecteerde bedrijven om te leren met welke uitdagingen deze te maken hebben. Zo hebben bedrijven vaak bijvoorbeeld geen toegang tot gewoon ‘startzaaigoed’, of ze hebben opties nodig om de productie van specifiek zaaigoed te verhogen. Door met deze bedrijven als geselecteerde casestudies te werken, kunnen we uitzoeken wat er nodig is om fundamentele uitdagingen het hoofd te bieden, en samen met beleidsmakers en de particuliere sector werken aan langetermijnoplossingen.'

Kick-offbijeenkomst 16 maart

De nieuwe reeks projecten wordt officieel gelanceerd tijdens een kick-offbijeenkomst die op 16 maart in Ethiopië en online plaatsvindt. Tijdens de eerste helft van het programma worden de belangrijkste resultaten van projecten in het kader van het BENEFIT-programma gedeeld. De tweede helft van het programma, dat om 12.00 uur CET begint en ook open is voor online inschrijvingen, staat in het teken van de kick-off van de nieuwe reeks projecten. Prominente eregasten, variërend van professor Louise O. Fresco (WUR) tot ZE Henk Jan Bakker (Ambassadeur van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Addis Abeba) en ZE dhr. Oumer Hussein (Minister van Landbouw van Ethiopië) delen aan het eind van de dag hun conclusies.