Showcase

Duurzamer en gezonder voedselaanbod in de restaurants van vijf Rotterdamse ziekenhuizen

Een ziekenhuis zou de gezondste omgeving van de stad moeten zijn en daar hoort ook een gezond voedselaanbod bij. In de praktijk is dat op dit moment nog niet altijd het geval, terwijl er vanuit de medewerkers, bezoekers en patiënten veel vraag naar is.

De gemeente Rotterdam wil de Rotterdamse ziekenhuizen ondersteunen om een gezonder voedselaanbod te kunnen aanbieden, zodat het eten straks echt kan bijdragen aan de gezondheid van iedereen in de ziekenhuizen. Of deze daar nu werkt, op bezoek komt bij familie en vrienden of zelf patiënt is.

Doel en aanpak

De medewerkers van elke locatie van de betrokken ziekenhuizen worden getraind om een duurzamer en gezonder aanbod aan te bieden en hiermee te gaan experimenteren. We proberen gasten van ziekenhuiskantines (patiënten, bezoekers aan patiënten en personeel) te verleiden om een gezonde of duurzame keuze te maken zonder dat we alle ongezonde keuzes wegnemen.

De samenwerking tussen de ziekenhuizen is erg belangrijk. Ze kunnen veel van elkaar leren. Doordat dezelfde interventies plaatsvinden, kunnen de ziekenhuizen kennis uitwisselen over wat wel en niet aanslaat. Daarnaast maken ze een gezamenlijk statement ‘De ziekenhuizen in Rotterdam vinden het belangrijk dat zij hun steentje bijdragen aan gezonde voeding’. Daarbij wordt de door Greendish ontwikkelde Greendish Academy gekozen.

Samen werken we aan een nieuwe interventie, waarbij we bij zowel gasten als medewerkers een nulmeting, een tussentijdse en een eindevaluatie uitvoeren.

De beoogde impact

De casus wil bijdragen aan het gezonder, maar ook zeker lekkerder, maken van het aanbod. Daarbij is het doel ook om de milieu-impact te verkleinen en voedselverspilling tegen te gaan.


Deze casus is onderdeel van het project 'Implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen en horeca'.