Nieuws

Kinderen maken kennis met koken via online Smaakles

Gepubliceerd op
30 september 2020

Kinderen die leren koken kunnen later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten. En wanneer kinderen meehelpen in de keuken zullen ze ook vaker iets willen proeven. Daarom verzorgt chef-kok Dick Middelweerd van twee sterrenrestaurant de Treeswijkhoeve in Waalre een online Smaakles voor groep 6,7 en 8. Dat gebeurt op maandag 5 oktober op 80 basisscholen in Nederland.

Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de stof beter hangen. Met deze kennis en ervaringen zullen kinderen later eerder gezonde en duurzame voedselkeuzes maken en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden.

Vietnamese springroll maken 

In de les vertelt Middelweerd hoe een dag als kok eruit ziet. Ook leert hij leerlingen hoe je goed kunt proeven. Daarna maken de leerlingen, onder begeleiding van Middelweerd, zelf een Vietnamese springroll die leuk is om te maken. Hierbij leren ze verschillende kooktechnieken.

Onderzoek naar eetgedrag

Het Team Smaaklessen van Wageningen Economic Research doet onderzoek naar het eetgedrag van de (jonge) consument. Kennis uit onderzoeken wordt toegepast in projecten zoals Smaaklessen en EU-Schoolfruit.

Het kok-in-de-klasevent is één van de projecten van het Voedseleducatie Platform. Het Team Smaaklessen is verantwoordelijk voor de aansturing van dat Platform.

Online dit keer 

Bij de eerste editie van Smaaklessen kregen deelnemende klassen echt bezoek van een kok. Nu dit geen optie is vanwege COVID-19 kan de leerkracht de les zelf online geven aan de hand van een filmpje. Na afloop van de les ontvangen ouders van de deelnemende klassen een korte online teaser waarin Dick vertelt over de les en ouders oproept ook thuis te gaan koken.

Smaaklessen: leren ruiken en proeven

Kok in de klas is een aanvullende activiteit bij Smaaklessen. Smaaklessen is een lespakket voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te ruiken, voelen, proeven, horen en te zien, ontdekken kinderen hun eten. Thema’s die aan bod komen zijn: smaak, gezondheid, herkomst, consumentenvaardigheden en koken.