Minder eten weggooien

Als huishoudens en detailhandel in de EU hun voedselverspilling verminderen met 40% in 2020, scheelt dat jaarlijks € 123 per persoon. Dat komt neer op € 75,5 miljard voor de hele EU. Er is dan minder landbouwgrond nodig, een gebied ter grootte van België.

“De besparing zit vooral in zuivel en vlees, en groenten en fruit, waarvan relatief veel verspild wordt. Het vrijgekomen land kan worden gebruikt voor de teelt van gewassen voor de export of voor biobrandstoffen”, zegt WUR-onderzoeker Martine Rutten. Zij onderzocht dit voor de Europese Commissie. Ook blijkt dat er meer winst valt te behalen wanneer Europese huishoudens gezonder gaan eten. De besparing aan landbouwgrond loopt dan op tot drie keer België. Wat betekent dit voor de consument? Rutten antwoordt: “Het gaat erom dat consumenten bewuster gaan leven en beide doen: minder verspillen en gezonder eten.”

Meer over thema's van Wageningen economic research:
Duurzame voedselclusters