Nieuws

Veg-on-wheels: gebruiksklare groenten voor Nigeriaanse consumenten

Gepubliceerd op
18 december 2018

Verse groenten, klaar om bereid te worden. Dat is wat Veg-on-wheels aanbiedt aan Nigeriaanse stedelingen. In dit gezamenlijke onderzoeksproject van Wageningen Economic Research en de Federal University of Technology in Akure (Nigeria) worden de gebruiksklare groene bladgroenten vanuit koelboxen verkocht door verkopers op de fiets of met handkarren. Op deze manier blijven de groenten verse en kunnen ze worden verkocht op handige locaties, vlakbij plaatsen waar veel mensen werkzaam zijn.

Ondanks de gezonde eigenschappen van groenten wordt in de stedelijke gebieden in Nigeria maar weinig groenten gegeten. Groenten worden vaak beschouwd als gezond, en gezondheid is een belangrijk motief voor consumptie, maar tegelijkertijd ervaren consumenten ook beperkingen bij het voorbereiden van groenten. De belangrijkste belemmeringen zijn het ontbreken van gebruiksgemak, met name de tijd die nodig is om de maaltijd te bereiden, en de beschikbaarheid van groenten. Groenten worden meestal vers gekocht op de markt, maar de beschikbaarheid en versheid daalt naarmate de dag vordert. Veg-on-wheels pakt deze problemen aan:

  1. De voorbereidingstijd wordt teruggebracht, omdat de groenten schoongemaakt, gewassen en gesneden worden aangeboden.
  2. De reistijd en -kosten voor het kopen van groenten worden teruggebracht door de groenten in de buurt van de werkplekken aan te bieden.
  3. Door de groenten koel te houden, kunnen ze de hele dag door worden verkocht.

Om te onderzoeken of Veg-on-wheels bijdraagt aan de consumptie van groenten zullen er 800 klanten worden ondervraagd, eerst voordat de interventie begint, en dan opnieuw na vijf weken. Hierbij wordt gekeken naar de omzet en de consumptie van groenten. We kijken ook naar belemmeringen voor de aanschaf, en hoe de mensen denken over het eten van groenten.