Nieuws

WNF vraagt met actie CSI Plastic steun voor Arctic Marine Litter Project

Gepubliceerd op
6 december 2019

Vandaag valt bij de donateurs van het Wereld Natuur Fonds een brief op de mat over de actie 'CSI Plastic'. Het WNF vraagt hiermee aandacht en financiële steun voor het Arctic Marine Litter project. Dit project is geïnitieerd door Wageningen University & Research en wordt onder andere gefinancierd met donaties. Het WNF is een van de donateurs.

Denken we aan het Noordpoolgebied, dan denken we aan ijsbergen, met sneeuw bedekte bergen, ongerepte stranden met ijsberen en walrussen. Maar de waarheid is precies het tegenovergestelde. Veel van de stranden in het Europese Noordpoolgebied liggen vol met grote stukken plastic, netten, boeien en ander (huishoudelijk) afval. De meest voorkomende soort afval is plastic dat vaak een enorme reis heeft afgelegd.

Plastic afval in zee heeft grote gevolgen voor het kwetsbare Arctische ecosysteem: dieren raken verstrikt in touwen en netten en eten het plastic op. Ook kan het afval op de stranden een negatief economisch effect hebben op het toerisme en de locale economie. Sinds de start in 2017, werken onderzoekers in het Arctic Marine Litter Project aan oplossingen voor zwerfvuil op zee in het Noord-Atlantische Noordpoolgebied om zo de biodiversiteit in dit kwetsbare gebied te beschermen.

Aanpak van het project

De meest efficiënte oplossing voor het probleem is de aanpak bij de bron; zorg dat het afval niet in zee terecht komt. Lokaal worden onder andere beach clean ups georganiseerd. Samen met lokale belanghebbenden en experts analyseren onderzoekers van Wageningen Economic Research het afval en brengen – zo mogelijk – de herkomst in kaart. Het doel is bewustwording te stimuleren en begrip te vergroten, een gevoel van (mede)verantwoordelijkheid te creëren om uiteindelijk mogelijke oplossingen en beleidswijzigingen te initiëren.

Arctic_Marine_Litter-Project_catalyst_for_change