Showcase

Zelfstandig verduurzamen van voedselaanbod in restaurant en over-the-counter concepten van HMSHost

Reizigers gaan vaak voor een snelle hap, wat niet altijd de gezondste keuze is. Daarom zet HMSHost zich in om gezondere maaltijden te serveren.

Na een succesvolle studie bij het restaurant Bistrot Centraal op Utrecht Centraal Station en GrabandFly op Schiphol, gaan we deze aanpak verder doorvoeren bij twee vestigingen van HMSHost op Schiphol. Hier gaan we een nieuwe studie doen naar Sustainable Menu Engineering, voedselverspilling en gezondheid en de promotie hiervan.

Doel en aanpak

We bouwen voort op de resultaten van vorig onderzoek dat leerde dat door het serveren van een grotere salade met extra ingrediënten bij het gerecht (in plaats van een garnituur), de groenteconsumptie verdubbelt, terwijl de vleesconsumptie zelfs iets lager werd. Bovendien bleef de gasttevredenheid gelijk. Het bleek zelfs dat 1 op de 3 gasten uit zichzelf kiest voor een maaltijd met meer groente en iets minder vlees.

De casus wordt ondersteund door innovatiepartners Bonduelle en Van Gelder Groente en Fruit. Samen werken we aan een nieuwe interventie, waarbij we bij zowel gasten als medewerkers een nulmeting, een tussentijdse en een eindevaluatie uitvoeren.

De beoogde impact

De interventies beogen de consumptie van groenten te vergroten, die van vlees te verminderen waardoor de impact op het milieu verkleind wordt en consumenten gezonder eten. Bovendien leidt de gekozen aanpak tot minder voedselverspilling.


Deze casus is onderdeel van het project 'Implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen en horeca'.