Thema's
Biobased economy
Op de tekentafel zien toepassingen en technieken van een biobased economy - een economie waarin alles wat nodig is duurzaam en efficiënt geproduceerd wordt- er veelbelovend uit. De daadwerkelijke overgang van een ‘oil-based’ naar een ‘biobased’ economy blijkt echter complex. De uitdaging hierbij is om uit alle goede ideeën bruikbare concepten voor overheden, bedrijven en consumenten te ontwikkelen. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?
Anticipating Changing Diets
Wageningen Economic Research biedt u de laatste wetenschappelijke inzichten in ontwikkelingen in consumentengedrag en de markt en past deze toe op de strategie van uw bedrijf, door deze inzichten te koppelen aan uw marktkennis.
De wereld gezonder voeden
In 2050, zal de wereldbevolking ca. 9,7 miljard mensen bedragen, waarvan bijna 70% in grote steden wonen. De steden kunnen de complexe veranderingen rond klimaat en voedselvoorziening nu al amper aan. Wageningen Economic Research houdt zich bezig met onderzoek hoe we de voedselzekerheid en gezond voedsel wereldwijd kunnen garanderen in de toekomst.
Verduurzamen in de Agri & Food keten
Veel bedrijven hebben duurzaamheid hoog op de agenda staan. Organisaties streven ernaar diverse duurzaamheidsdoelen te behalen, zoals het verkleinen van hun CO2-uitstoot, terugdringen van hun waterverbruik en bestrijden van ontbossing. Deze onderwerpen zijn groot en complex en bevinden zich vaak buiten uw invloedssfeer. U heeft al een aantal stappen in de goede richting gezet, maar hoe weet u nu zeker of uw strategie werkt? Jaagt u de juiste doelen na? En wat is de volgende stap om uw bedrijf sterker te maken en de concurrentie voor te blijven? Ontdek hoe wij u kunnen helpen met het bereiken van uw duurzaamheidsdoelen.
Realiseer verandering via sociale innovatie
Werken aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem en leefomgeving vraagt inspanningen van verschillende mensen en gaat zelden zonder slag of stoot. Door de complexiteit en inherente weerstand verzanden veel ambitieuze projecten, initiatieven en netwerken en worden maatschappelijke uitdagingen afgewenteld naar de volgende generatie. Met de Sociale Innovatie Aanpak ondersteunt Wageningen Economic Research initiatieven die werken aan stapsgewijze en baanbrekende vernieuwing rond voeding en natuur.
Innoveer uw bedrijf in vijf stappen
Een succesvol bedrijf vandaag is zeker geen garantie voor een succesvol bedrijf in de toekomst. Geopolitieke onrust, demografische en arbeidsmarktontwikkelingen, innovaties in bijvoorbeeld robotica en autonome systemen, grillig consumentengedrag, micro-targeting met behulp van big data, privacybelangen, nieuwe wet- en regelgeving, etc.... Het kan allemaal een grote impact hebben op de prestaties van bedrijven.
Voedselzekerheid
Voor overheden, bedrijven en burgers is toegang tot gezonde en evenwichtige voeding essentieel. Daarbij spelen duurzame en effectieve ketens, marktontwikkelingen en verantwoordelijkheid een belangrijke rol. Precies op deze gebieden is de expertise van de onderzoekers van Wageningen Economic Research beschikbaar.
Consument & Voeding
De agrifoodsector omvat alles rond voedsel, van de primaire productie tot aan het bewerken, verwerken, vermarkten en de distributie ervan. Zowel de Nederlandse als de internationale agrifoodsector wil hoogwaardige voeding produceren in duurzame voedselketens waarin mens, dier en natuur centraal staan. Een consument- en marktgerichte benadering is daarbij een voorwaarde.
Markt- en ketenonderzoek
Bedrijfseconomische informatie en marktgegevens, kennis van machtsverhoudingen, mededinging en prijsvorming. Binnen Wageningen Economic Research beschikken we over een schat aan gegevens die, door ze te koppelen, bijzondere inzichten opleveren. Met deze market intelligence data helpen we bedrijven bij het nemen van beleid- en investeringsbeslissingen.
Gezonde leefomgeving
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad -in Europa is dat zelfs 75 procent- en deze ontwikkeling zet door. In 2050 zal meer dan driekwart van de negen miljard mensen die de aarde dan rijk is, gevestigd zijn in steden. Deze wereldwijde urbanisatie leidt tot vraagstukken in de voedselvoorziening, want hoe produceren en distribueren we op een gezonde en verantwoorde wijze voldoende en gevarieerd voedsel voor en naar deze stedelijke bevolking?
Natuurlijke hulpbronnen - Nexus
Door de groei van de wereldbevolking en onze huidige manier van leven verandert het klimaat, raken natuurlijke hulpbronnen uitgeput en neemt de vervuiling toe. Alleen door wonen, werken, recreëren, voedselproductie en consumptie structureel duurzaam in te richten kunnen we het tij keren.
Natuur verwaarden
Overheden, bedrijven en burgers nemen het initiatief in het behoud en verbetering van de natuur. De één houdt zich bezig met het versterken van de biodiversiteit, de ander zet zich in voor het behoud van het platteland en een derde is bezig met de verbinding tussen burger en natuur, via bijvoorbeeld groene recreatie. Zo ontstaan nieuwe verdienmogelijkheden om met respect voor de natuur, meer waarde te creëren. Maar wat is hier eigenlijk voor nodig? Wij tonen mogelijkheden voor beleidsmakers, agrariërs en recreatieondernemers om effectief de natuur te verwaarden. En zo bij te dragen aan de versterking van de natuur in Nederland.
Voedselbeleid
Diverse Europese markten worden gekenmerkt door overaanbod en lage prijzen voor boeren, waarbij de maatschappij en beleidsmakers debatteren over duurzaamheid, het milieu, de relatie tussen voeding en gezondheid en ethische kwesties als dierenwelzijn en voedselverspilling. Daarnaast staan de huidige waardeketens onder druk en maken nieuwe structuren hun opgang. Deze ontwikkelingen doen de vraag rijzen of landbouwbeleid zich zou moeten ontwikkelen tot een voedselbeleid en hoe een dergelijk beleid regels zou kunnen opleggen aan de retail- en voedingsmiddelenindustrie en hun toenemende controle over de landbouw en hun verantwoordelijkheid voor een gezond eetpatroon.
Beleidsonderzoek en analyses
Wageningen Economic Research verricht veel analyses ter voorbereiding op nieuw beleid van regionale, nationale en internationale overheden. Het betreft een breed scala aan beleidsthema’s, zoals de ontwikkeling van landbouwsectoren, milieu, water, natuur, ruimtelijke ordening en consumentenvraagstukken.
Risicomanagement
De agrarische sector is omgeven met risico’s als diergezondheid, plantgezondheid en voedselveiligheid. Risicohouding en risicoprofiel verschillen per persoon en organisatie: iedereen reageert anders op mogelijke risico’s. Wageningen Economic Research analyseert hoe mensen en organisaties verschillen in risicohouding en -profiel en welke strategie voor risicobeheersing hier het beste bij past. Ons onderzoek richt zich op relaties tussen bedrijven in ketens (primaire bedrijven, toeleveranciers, afnemers, verwerkers, retailers) en tussen bedrijven en overheid. Wij richten ons op nationale (Nederland) en internationale overheden (EU, FAO, EBRD, Wereldbank), en bedrijven zoals slachterijen, zuivelverwerkers, handelsbedrijven en telersverenigingen van groenten en fruit.
Maritiem beleid
De zee wordt voor steeds meer economische doeleinden, zoals energie, visserij, transport, aquacultuur en recreatie, gebruikt. Dit brengt vele uitdagingen en vraagstukken rondom economie, ecologie, markt en keten, en bestuur met zich mee. Wij dragen via onderzoek, analyse en inzichten bij aan het creëren van oplossingen. Dit doen wij vanuit kennis over voedselproductie (maritiem en land) en wetenschappelijke expertise over sectoren, modellen en ondernemerschap. We kijken naar de nationale en internationale beleidscontext en bouwen op onze (inter)nationale databestanden. Zo dragen we bij aan een duurzame benutting van de zee.
Monitoring duurzaamheid
Wageningen Economic Research is gespecialiseerd in het meten en monitoren van duurzaamheid en economische prestaties van sectoren, bedrijven en producten. Hierbij brengen wij op een heldere en transparante wijze de prestaties op het gebied van people, planet en profit in kaart.
Klimaat en water
In het VN-klimaatakkoord staat het duidelijk: we moeten de opwarming van de aarde beperken tot onder de 2 graden Celsius. Liever nog 1,5 graden. In de EU is afgesproken de ambitie te verhogen zodat we in 2030 minimaal 55% netto minder broeikasgassen uitstoten. Wat is er voor nodig om deze doelen te halen? En wat zijn de kosten en baten van maatregelen?
Digitale Ethiek en Verantwoord Digitaliseren
De ontwikkeling van digitale technologie voor de agri-food sector (zoals AI, robots, IoT of digital twins) roept vaak ethische en maatschappelijke vragen op. Deze vragen worden vaak pas laat in het innovatie proces gesteld, als de ontwikkeling van de technologie klaar is en het product op de markt komt. Maar op dat moment is het vaak te laat om nog substantiële dingen aan de technologie te veranderen. Als eindgebruikers bezwaren zien terwijl de technologie al klaar is, dan zal de adoptie en acceptatie ervan moeizaam verlopen.