
De wereld gezonder voeden
In 2050, zal de wereldbevolking ca. 9,7 miljard mensen bedragen, waarvan bijna 70% in grote steden wonen. De steden kunnen de complexe veranderingen rond klimaat en voedselvoorziening nu al amper aan. Wageningen Economic Research houdt zich bezig met onderzoek hoe we de voedselzekerheid en gezond voedsel wereldwijd kunnen garanderen in de toekomst.
Dat de stedelijke regio’s in de wereld zich moeten aanpassen aan de eisen van de toekomst, is vanzelfsprekend. Maar hoe pakken we dat aan? Peter Ravensbergen, business developer van Wageningen Economic Research:
Er is een grootschalige transitie nodig, die steden en omliggende regio’s helpt om stap voor stap te komen tot een situatie waarin voldoende gezonde voeding beschikbaar en betaalbaar is.
Een randvoorwaarde hierbij is dat deze voeding op een duurzame en betrouwbare manier verkregen is. Wageningen Economic Research heeft methodes ontwikkeld die regio’s helpen om de transitie in te vullen, gebaseerd op data, modellen, expertise en interactie.
De uitdagingen bij het gezonder voeden van de wereld
Het is een uitdaging om aan deze toegenomen vraag naar voedsel te voldoen en het vereist fundamentele veranderingen in onze voedselproductie en -consumptie. Wat zijn nu de belangrijkste en meest in het oog springende uitdagingen?
Vraag naar duurzame en gezonde voeding
De groei van de bevolking en het huidige ongezonde voedselpatroon vergroot de vraag naar gezond voedsel: voldoende, duurzaam geproduceerd en gezonde voeding op basis van voedingsstoffen, zoals minder calorieën en meer vitaminen. (SDG 2 en SDG 12). Kortom:
- voldoende voedsel dat voor iedereen beschikbaar is;
- Diëten met de juiste voedingswaarde om de gezondheid en welzijn te ondersteunen;
- veilig en houdbaar voedsel;
- duurzame productie en verwerking.
Klimaat slim en ecologisch duurzaam
Circulariteit en efficiënt gebruik van hulpbronnen
Voedsel maakt deel uit van lokale en wereldwijde ecologische kringlopen. Als er bijvoorbeeld op bepaalde grond voortdurend hetzelfde gewas wordt verbouwd, gaat de vruchtbaarheid van de grond achteruit. Om de aarde niet uit te putten, moeten efficiënter produceren en grondstoffen hergebruiken.
Met kringlooplandbouw is het mogelijk voldoende voedsel te produceren binnen de grenzen van de planeet. Kringlooplandbouw draait op het principe dat alle biomassa optimaal gebruikt wordt. De reststromen van de ene keten zijn de grondstoffen voor een andere keten. Zo wordt bijvoorbeeld voedsel dat wij niet meer eten als diervoer of compost gebruikt.
Om tot zo’n circulair voedselsysteem te komen, hebben we een transitie nodig waarin plantaardige en dierlijke productieketens slim aan elkaar worden geknoopt. (SDG 6, SDG 14 and SDG 15).
Innovatie en empowerment van gemeenschappen
We bieden oplossingen voor steden, regio's en landen
Vergelijk uw stad op voedselzekerheid
De ranglijst ‘Cities & food security’ is ontwikkeld om steden in de wereld globaal te vergelijken op basis van verschillende dimensies van voedselzekerheid, met name beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van voedsel, overstromingsrisico's en klimaatverandering, en gezonde voeding. De ranking en toelichtende begrippen bieden beleidsmakers ondersteuning bij het identificeren van oorzaken en locaties van voedselonzekerheid, en de indicatieve resultaten - gebaseerd op beperkte beschikbare wereldwijde gegevens - kunnen dienen als aansporing voor verder onderzoek met meer gedetailleerde gegevens van steden.
Transition Support System-aanpak
Steden groeien, het onbestendige klimaat bedreigt de voedselproductie en de vraag rijst hoe wij in 2050 de bevolking van voldoende en gezonde voeding kunnen voorzien. Een vraag die speelt in stedelijke gebieden over de hele wereld, waarbij er geen standaardantwoord mogelijk is. Het gaat immers over veranderprocessen van vaak meer dan 20 jaar. Er is echter wel een standaardaanpak om te sturen naar een breed gedragen toekomstperspectief in een regio: de Transition Support System-aanpak.
Food Systems Decision Support tool
Voedsel- en voedingszekerheid vormen belangrijke beleidsdoelen in lage- en middeninkomenslanden. Beleidsmakers, bedrijven, boeren en andere belangrijke actoren in het voedselsysteem hebben te maken met complexe factoren die deze voedsel- en voedingszekerheid beïnvloeden. Deze factoren spelen op allerlei niveaus, van de macro-economie en het nationale beleid tot lokale partijen met soms conflicterende belangen. Hierdoor ontstaan risico's en knelpunten, waardoor beleidsinterventies niet altijd het gewenste doel bereiken.
Gezondere consumenten