5 Weetjes over Hitte in de stad

Hittegolven zullen steeds vaker voorkomen en ze worden intenser en langduriger. Wageningen University & Research geeft 5 Weetjes over Hitte in de Stad.

 • 5 Weetjes over Hitte in de Stad
 • Weetje 1: In de stad kan het tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland
  Op warme zomerdagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland wel 7 graden zijn. Maar ook binnen de stad zijn er flinke temperatuurverschillen. De weersvoorspelling kan er dan behoorlijk naast zitten, afhankelijk van de plaats waar je bent. Wageningse meteorologen meten de invloed van bebouwing, vegetatie, water, wind en schaduw op de lokale temperatuur.
  Lees meer
 • Weetje 2: Je kunt op je mobiel de mate van hittestress in de gaten houden
  De app ‘Weerbeleving’ toont hoe je het weer op elke plek in Nederland zult ervaren. De Android app geeft met kleuren en symbolen aan hoe warm het weer buiten wordt beleefd en drukt dat uit in mate van ‘thermische stress’. De app is ontwikkeld door een Wageningse student in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University.
  Lees meer
 • Weetje 3: De toenemende verstening van tuinen zorgt er voor dat het in steden nóg warmer wordt
  De toenemende betegeling van tuinen draagt bij aan het hitte-eilandeffect in steden. Bovendien kan regenwater niet makkelijk weg. In Operatie Steenbreek wordt nagegaan wat het effect is van versteende tuinen op stadshitte en wateroverlast.
  Lees meer
 • Weetje 4: Onderzoekers werken aan een hittevoorspelling op straatniveau
  In het project 'Summer in de City' werken Wageningse meteorologen aan computermodellen die het weer op straatniveau meer in detail kunnen voorspellen. Daarvoor worden er in verschillende Nederlandse steden (waaronder Amsterdam en Wageningen) weermetingen gedaan. Ook wordt met een speciaal daartoe uitgeruste bakfiets metingen gedaan, door lussen te rijden in de stad om temperatuurverschillen tussen de wijken in kaart te brengen. In nieuwbouwwijken en industriegebieden kunnen grote warmte-eilanden ontstaan doordat op die plekken veel verstening is.
  Lees meer
 • Weetje 5: Groen in de stad helpt tegen hittestress en is goed voor waterafvoer bij extreme buien
  Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periode. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.
  Lees meer
 • Meer weten over Hitte in de Stad?
  Wageningen University & Research onderzoekt het klimaat in de stad. Groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving in de stad. Groen verbetert het milieu, zorgt voor minder luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme perioden. Het koelen van de warme stadslucht kan bijvoorbeeld door de strategische aanleg van open gebieden.
  Lees meer