Nieuws

Douglas Sheil benoemd tot hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer

article_published_on_label
22 januari 2021

De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft prof. dr. RD (Douglas) Sheil per 1 januari 2021 benoemd tot hoogleraar Bosecologie en Bosbeheer.

De leerstoelgroep Bosecologie en Bosbeheer wil de groei van bomen en bossen begrijpen, in relatie tot hun locatie en klimaat. En ze wil deze kennis toepassen om duurzame bosbeheerders te helpen ecosysteemdiensten te kunnen leveren.

“Bossen spelen een sleutelrol om onze wereld bewoonbaar te houden.”, zegt prof. Sheil, “Dat wordt vaak over het hoofd gezien, ondergewaardeerd of betwist. De FEM-groep doet fascinerend onderzoek van wereldklasse over diverse onderwerpen. We bouwen voort op die basis, ook om een gedeelde visie te creëren. Een visie die uiteenzet hoe bos kan en moet bijdragen aan een bloeiende, biodiverse en leefbare planeet, en we leiden de mensen op die dit kunnen bereiken. Er is genoeg te ontdekken!"

Prof. Sheil (55) werd geboren in Noord-Ierland en groeide op in Ierland. Hij volgde een opleiding in natuurwetenschappen (MA, Cambridge) en bosbouw (MSc, Oxford) in het Verenigd Koninkrijk. Na twee jaar in Oost-Afrika (IUCN, gevestigd in Nairobi, Kenia), voerde hij zijn doctoraal DPhil-onderzoek uit naar bosverandering op lange termijn in Oeganda, in dienst van de Universiteit van Oxford. Als postdoc werkte hij tien jaar in Indonesië bij het Centre for International Forest Research (CIFOR, 1998-2008) en daarna vier jaar als directeur van het Institute for Tropical Forest Conservation in het Bwindi Impenetrable National Park, Oeganda (2008-2012).

Ook werkt hij een jaar aan de Southern Cross University in New South Wales, Australië (2012-2013). Voordat hij bij WUR kwam, was hij hoogleraar aan de Norwegian University of Life Sciences (NMBU) in Ås, Noorwegen (2013-2020). Hij blijft een Senior Associate bij CIFOR, in Indonesië.

Prof. Sheil is een ecoloog, bosbeheerder en natuurbeschermer. Hij heeft brede multidisciplinaire interesses gericht op bossen en de mensen die daarvan afhankelijk zijn.

Prof. Sheil is auteur of co-auteur van meer dan 200 wetenschappelijke publicaties, waaronder een veelgebruikt boek over regenwouden (Ghazoul & Sheil Tropical Rain Forests: Ecology Diversity and Conservation. Oxford University Press, 2010). Hij ontving de Biotropica-prijs voor het beste onderzoekspaper 2004 van de Association for Tropical Biology and Conservation. In 2015 ontving hij de Queen’s Award for Forestry.