Nieuws

Partners gezocht voor onderzoek naar planten op de werkplek

article_published_on_label
16 juli 2024

Wageningen University & Research werkt samen met Stichting De Groene Stad aan een subsidieaanvraag voor onderzoek naar het effect van planten in kantoren op medewerkers. Hiervoor worden nog enkele private partners gezocht die actief willen meewerken aan het onderzoek, onder andere door een deel van de kantoorruimten te laten voorzien van planten.

  • Wilt u het werkplezier en het functioneren van uw medewerkers verbeteren?
  • Wilt u de werkomgeving zodanig vergroenen dat medewerkers graag naar kantoor komen?
  • En wilt u daarbij gebruik maken van de nieuwste inzichten en methoden om te bepalen wat daarbij effectief is?

Waarom dit onderzoek?

De toenemende mentale belasting en werkdruk, efficiënter werken en het anders gebruiken van kantoorruimtes leiden ertoe dat directie, HR en Facilitaire Zaken zich vaker afvragen wat dit betekent voor de werkplek. Diverse onderzoeken in het buitenland tonen aan dat het gebruik van planten bij de (her)inrichting van gebouwen een positief effect hebben op het welzijn en de prestaties van medewerkers. Ook in Nederland is hier onderzoek naar gedaan. Maar wat is het meest effectief? Organisaties weten vaak niet welke toepassingsmogelijkheden er zijn en wat de meest effectieve en wenselijke toepassing is in de eigen situatie.

Wat houdt het onderzoek in?

Samen met een team van specialisten wordt gekeken naar wat specifiek voor uw organisatie de belangrijkste meerwaarde kan zijn van planten in de werkomgeving. Dit bepaalt mede het inrichtingsplan en de onderzoeksvragen. Eventueel worden varianten eerst voorgelegd aan medewerkers. Onderzoekers helpen met de inrichting van de geselecteerde kantoorruimten volgens het uiteindelijk gekozen plan.

Per onderzoek locatie is er sprake van (tenminste) twee groepen medewerkers die werkzaam zijn in vergelijkbare (open) kantoorruimten waar gelijksoortige werkzaamheden worden verricht. In iedere groep is sprake van minstens 40 deelnemende medewerkers.1 Tijdens een kick-off bijeenkomst (door directie en onderzoekers) wordt toegelicht wat het doel en de opzet van het onderzoek is.

In beide groepen wordt gestart met voormetingen. Dit betreft de beoordeling van de werkomgeving en het welzijn van de medewerker, en (eenmalig) achtergrondkenmerken van de medewerker (zoals leeftijd, functie, omvang functie en aantal dagen op kantoor, e.d.). Daarna worden in de ene groep van kantoorruimten planten geplaatst en in de andere niet.

Hierna volgt een eerste serie van nametingen (met overwegend dezelfde vragen). Na die eerste serie van nametingen worden de planten verplaatst van de ene groep van kantoorruimten naar de andere, of, als dit niet haalbaar is, de andere groep kantoorruimten ook van planten voorzien. Hierna volgt een tweede serie van nametingen. Looptijd metingen: medio 2025 – medio 2027.

Wat levert deelname aan onderzoek op?

Met een geringe investering is het mogelijk een aantrekkelijke werkomgeving te creëren voor bestaande en nieuwe medewerkers. Door de maatwerkaanpak van het onderzoek wordt er gericht advies gegeven over wat voor de organisatie en situatie naar verwachting het meest effectief is. Daarnaast betekent deelname aan dit onderzoek beschikken over de nieuwste kennis en inzichten over interieurbeplanting in kantooromgevingen. Door de metingen zijn de gemaakte keuzes te beoordelen op effect en geven ze inzicht waar mogelijk aanpassingen wenselijk zijn. De deelname van medewerkers en hun leidinggevenden draagt bij aan betrokkenheid en binding, wat ook in eerder onderzoek een belangrijke toegevoegde waarde is gebleken.

Projectfinanciering

In het kader van de Topsectorregeling subsidieert de Rijksoverheid onderzoek dat voor een of meerdere bepaalde Topsectoren belangrijk is. Hier zijn dat Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Gezondheid & Zorg. Door die subsidie (50% van het onderzoeksbudget) zijn de kosten voor deelnemende organisaties beperkt.

Wat is uw bijdrage?

Partners wordt gevraagd om actief deel te nemen aan het onderzoek door:

  • een cash-bijdrage van 8.000 euro per jaar (totaal 24.000 euro); hiervan vloeit een groot deel terug naar de organisatie in de vorm van planten die ten behoeve van het onderzoek worden aangeschaft (maximaal 20.000 euro),
  • een bijdrage in tijd (met een tegenwaarde van 24.000 euro) t.b.v.

    • participatie in vragenlijstonderzoek. Er wordt uitgegaan van 5 uur per medewerker gedurende een periode van twee jaar, inclusief kick-off bijeenkomst.2
    • projectcoördinatie. Hierbij wordt een projectleider/contactpersoon in de deelnemende organisatie benoemd die ook deel uitmaakt van de begeleidingscommissie (twee tot drie bijeenkomsten per jaar).

Geïnteresseerd?

Neem voor meer informatie contact op met Sjerp de Vries via 0317 481 832 of via sjerp.devries@wur.nl.

1Deelname van de kantoormedewerkers bestaat uit het onder werktijd vrijwillig meewerken aan metingen, zoals het invullen van vragenlijsten. Omdat er niet vanuit kan worden gegaan dat alle medewerkers willen meewerken, dienen er meer medewerkers in de geselecteerde kantoorruimten werkzaam te zijn. Bijvoorbeeld: bij een deelnamepercentage van 50% moeten er 80 medewerkers werkzaam zijn in de voor een bepaalde groep geselecteerde kantoorruimten.

2De Topsectorregeling gaat daarbij uit van een standaard tegenwaarde van
60 euro per uur. Bij de berekening is uitgegaan van in totaal 80 deelnemende
medewerkers die ieder vijf uur aan het onderzoek besteden