Nieuws

Wetenschappers brengen broeikas-gassen en luchtverontreiniging in Rotterdam in kaart

article_published_on_label
24 augustus 2022

Deze week start een campagne voor het meten van de stedelijke emissies van broeikasgassen en luchtvervuiling in de regio Rotterdam. Wetenschappers van diverse onderzoeksinstellingen, waaronder Wageningen University & Research, onderzoeken tijdens deze campagne hoe we de vermindering van stedelijke uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling – die gepland is voor de komende jaren in het kader van de energietransitie – het best kunnen monitoren met atmosferische metingen. Rotterdam is vanwege de grote verscheidenheid aan bronnen een interessante onderzoekcase.

De campagne loopt van 22 augustus tot 9 september en is onderdeel van het Ruisdael Observatorium, een landelijk dekkend observatorium voor het meten en modelleren van de atmosfeer. Stedelijke emissies van broeikasgassen en luchtvervuiling worden geschat op basis van berekeningen en door bedrijven opgegeven emissies. Luchtvervuiling wordt gemonitord door het landelijk meetnet luchtkwaliteit. Dat netwerk is niet ontworpen voor het bepalen van emissies. Om stedelijke emissies te kunnen bepalen uit atmosferische metingen zijn daarom aanvullende metingen nodig. Om zeker te zijn dat geplande emissiereducties werkelijk worden gehaald – en niet alleen op papier - is het belangrijk om de berekeningen te kunnen testen met onafhankelijke metingen. Deze periode in het jaar is interessant omdat veel activiteiten na de relatief rustige vakantieperiode weer op gang komen. De wetenschappers hopen dit in hun metingen te kunnen zien.

Een nieuw ruimtelijk beeld

Het centrum van Rotterdam en de haven zijn belangrijke bronnen van broeikasgassen en luchtvervuiling. Naast extra meetinstrumenten op de vaste meetstations in de regio, wordt er tijdens de campagne ook gebruikgemaakt van meetauto’s, fietsen, een meettrailer en twee meetvliegtuigen, om die bronnen in kaart te brengen. Zelfs vanuit de ruimte zullen satellietinstrumenten meekijken, zoals het Nederlandse TROPOMI instrument dat zich richt op luchtverontreiniging en het NASA OCO-3 instrument voor het meten van kooldioxide.

Julie Fry, aerosol onderzoeker aan Wageningen Universiteit en Research center (WUR): “Tijdens de campagne gaan onderzoekers van onder andere WUR rondrijden met meetauto’s en vliegtuigmetingen uitvoeren. De mobiele grondmetingen richten zich op het bemonsteren van vervuiling en broeikasgassen op straatniveau. Met een klein meetvliegtuig wordt de uitwisseling van broeikasgassen gemeten als functie van de hoogte. Daarnaast worden regelmatig weerballonnen opgelaten om de verticale profielen van temperatuur en vocht te meten. Zo meten we hoe de onderste lagen van de atmosfeer boven de stad mengen, wat belangrijk is om het stedelijk hitte-eiland effect en de ophoping van vervuiling beter te begrijpen.”

Ruisdael Observatorium

Het Ruisdael Observatorium is een wetenschappelijk consortium dat is opgezet om nauwkeurigere en meer gedetailleerde verwachtingen van het weer en de luchtkwaliteit mogelijk te maken. Het is een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van het KNMI, RIVM, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research, TNO, gecoördineerd door TU Delft. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert het Ruisdael Observatorium.

Andere Europese steden

De campagne in Rotterdam staat niet op zich, maar is onderdeel van de Europese projecten RI-Urbans en ICOS Cities. In andere Europese steden waaronder Parijs, Boekarest en Milaan worden deze zomer en herfst ook studies verricht.