Cibia - nieuwe FoodTech Facility

De nieuwe FoodTech Facility ‘Cibia’ (gereed maart 2026) wordt dé nieuwe onderzoeksfaciliteit voor wetenschappelijk onderzoek, fundamenteel en toegepast, op het gebied van levensmiddelen-procestechnologie, productsamenstelling en consumentenstudies. In Cibia vind je straks een procestechnologische hal, een (foodgrade) applicatiekeuken, faciliteiten voor sensorisch en consumentenonderzoek en ondersteunende laboratoria. Hiermee blijven we ook in de toekomst goed uitgerust om wetenschappelijke en maatschappelijke impact te maken.

Technologie-ontwikkeling en -opschaling

De Food Technology-hal in Cibia bevat onderzoeks- en opschalingsactiviteiten op het gebied van innovatieve en milde (voedsel)verwerkingstechnologieen. Er is procesapparatuur voor milde scheiding en downstream processing (DSP). Ook vind je er mogelijkheden voor bereiding en formulering, milde conservering en het structureren van levensmiddelen.

Deze nieuwe technologieën worden gecombineerd met meer standaardapparatuur, zoals meng- en roerapparatuur, apparatuur voor verhitting, vriezen en koelen, persen, zeven, centrifugeren etc.

Productontwikkeling

De voedselapplicatiekeuken huisvest alle faciliteiten voor ontwikkeling van (foodgrade) producten. Faciliteiten bestaan o.a. uit een productontwikkelingslab (inclusief gescheiden foodgrade gedeelte), een bakkerijlaboratorium en een 3D-voedselprintlab. In deze ruimtes worden innovatieve experimenten uitgevoerd met ingrediënten en technologieën. Dit betreft zowel nieuwe technologieën (bijv. 3D-printen), bestaande technologieën en de ontwikkeling van nieuwe productconcepten op basis van nieuwe combinaties van processen en ingrediënten.

Versnellen productinnovatie door brede karakterisering

Een van de unieke kenmerken van Cibia is de verbinding tussen het ontwikkelen en opschalen van voedingsproducten en het ruime aanbod aan faciliteiten om deze producten te karakteriseren op verschillende vlakken:
-chemische,
-fysische,
-flavour/aroma,
-microbiologische,
-biochemische,
-verteerbaarheid,
-gezondheid,
-sensorische eigenschappen,
en onderlinge verbindingen hiertussen.

Een dergelijke beoordeling op meerdere criteria maakt een geïntegreerde big data en digital twin-benadering mogelijk met betrekking tot de gehele voedselketen, van ingrediënten tot en met consumentenwaardering. Dit versnelt productinnovatie.

Consumenten beoordeling

WUR-onderzoek draagt bij aan het begrijpen en verbeteren van sensorische, nutritionele en gezondheidsaspecten van voedingsmiddelen, de voedselervaring van consumenten en voedselkeuzegedrag. De onderzoeksfaciliteiten voor sensorisch- en consumentenonderzoek in Cibia worden ingericht voor flexibel en multifunctioneel gebruik en bestaan uit een (hoogtechnologische) sensorische booths en meerdere multifunctionele onderzoeksruimten.

Door in de buurt te zitten van (technologie)ontwikkeling van voedingsproducten, smaakonderzoek, biobased consumenten-onderzoeksvragen (zoals verpakkingen en consumentenacceptatie van nieuwe bronnen) is er toegang tot een volledige pijplijn voor onderzoek: van ontwikkeling van voedingsproducten (technologie) naar productkarakterisering naar consumentenevaluatie. Altijd samen met onze experts in vakgebied en binnen het Wageningen University & Research ecosysteem van universiteit, onderzoeksinstituten, start-ups, scale-ups en R&D afdelingen van gevestigde bedrijven.