Duurzame functionele ingrediënten

Duurzame functionele ingrediënten

De consument heeft niet alleen behoefte aan voedingsproducten met natuurlijke ingrediënten (clean label), ze wil ook dat ze duurzaam geproduceerd zijn en van hoge kwaliteit. Dat betekent dat de functionele ingrediënten, zoals smaak- en kleurstoffen, ook natuurlijk moeten zijn. Die zijn niet altijd beschikbaar, want ze worden meestal chemisch geproduceerd. Wageningse experts kunnen functionele ingredienten produceren uit reststromen, waardoor ze niet alleen natuurlijk zijn, maar ook voldoen aan de wensen ten aanzien van duurzaamheid en kwaliteit.

Duurzaam gebruik van bronnen

De meeste voedselverwerkingssystemen zijn gericht op de extractie van één enkele doelcomponent. Dat zorgt voor een grote hoeveelheid biomassa reststromen. Zij bevatten waardevolle ingrediënten die nu niet worden benut. Wageningse onderzoekers passen nieuwe verwerkingstechnologieën toe op die reststromen. We beperken daarmee het water- en energieverbruik tijdens de verwerking en benutten de functionaliteiten van de biomassa reststromen optimaal. Om componenten met toegevoegde waarde uit de reststromen te verkrijgen, passen wij bioraffinage-, fysische modificatie- en fermentatietechnologieën toe.

Back engineering

Oorspronkelijk worden biomoleculen geïsoleerd op basis van een nauwe ingrediëntenspecificatie. Onze onderzoekers nemen de gewenste functionaliteit in het eindproduct als uitgangspunt. Op basis hiervan richten we het juiste proces in om de natuurlijke ingrediënten te produceren (back engineering). Om de functionaliteit te kunnen beoordelen is snelle en effectieve meting van groot belang. We beschikken over een breed scala aan screeningtools, maar ook over de apparatuur om op relevante schaal te kunnen testen. Deze combinatie van technologieën en middelen stelt ons in staat om de gewenste clean label-ingrediënten te ontwikkelen en een proces te ontwerpen waarin we beschikbare grondstoffen maximaal benutten.

CULTURED  

CULTURED is een publiek-private samenwerking (PPS), bestaande uit een consortium van 9 industriële partners uit de hele voedselproductieketen. Met behulp van fermentatiestrategieën ontwikkelen wij innovatieve oplossingen voor voedselproducten. Food grade micro-organismen worden ingezet voor het produceren van duurzame clean label ingrediënten, voedselproducten en hulpmiddelen. Door middel van high throughput screening methoden wordt de toepassing van fermentatie technologieën in moderne voedselproductie bevorderd. Met de resultaten die voortkomen uit deze samenwerking kan de voedingsindustrie minimaal bewerkte en gezonde functionele voedselingrediënten en -producten ontwikkelen.

Clean label zetmeel

Chemisch gemodificeerd zetmeel is een effectief verdikkingsmiddel. Er bestaat een clean-label-variant, maar daarmee worden niet de gewenste resultaten bereikt. Wageningse experts hebben daarom een clean label-zetmeel ontwikkeld en gepatenteerd op basis van alkalisch roasting. De effecten van dit product zijn vergelijkbaar met die van gemodificeerd zetmeel.

Spreekt deze aanpak u aan?

Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij sparren graag met u over de best passende methode om natuurlijke functionele ingredienten te ontwikkelen voor uw voedingsproducten.