Clean label

Houdbare clean label producten

De toenemende consumentenvraag naar clean label-producten zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid. Consumenten willen minder intensief bewerkte ingrediënten en kunstmatige conserveringsmiddelen in hun voedingsproducten, maar de houdbaarheid mag niet in het geding komen. Met behulp van milde conserveringstechnieken bieden onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research integrale oplossingen voor vraagstukken rondom voedselveiligheid, houdbaarheid, productkwaliteit en clean label.

Houdbare clean label producten

Kunstmatige conserveringsmiddelen en intensieve behandeling van voedingsmiddelen zijn met een reden toegevoegd; ze voorkomen de uitgroei van micro-organismen en inactiveren enzymen. Voedingsproducten zijn daardoor langer houdbaar en het kwaliteitsverlies is minimaal. Smaak, textuur en voedingswaarden blijven bijvoorbeeld langer intact. Door de consumentenbehoefte aan clean labels zoeken voedingsmiddelenbedrijven naar nieuwe conserveringsmiddelen met natuurlijke ingrediënten en mildere vormen van bewerking. Zodat zij de consument tegemoet kan komen, maar ook de voedselveiligheid en houdbaarheid kan blijven garanderen.

De meerwaarde van pilotfaciliteiten

Onze studies zijn gebaseerd op jarenlange ervaring in voedingsmicrobiologie, procesontwikkeling, expertise en faciliteiten op het gebied van fermentatie, een breed scala aan organismen (pathogenen en bederf) en effectieve screeningtools. Daarmee kunnen wij voedingsmiddelenbedrijven helpen om snel een breed scala aan procesvariabelen te testen in combinatie met (natuurlijke) conserveringsmiddelen. We zoeken daarbij naar synergetische effecten van combinaties van hurdles. Op basis van deze resultaten selecteren we de meest optimale samenstellingen en procesvereisten voor de beste productkwaliteit en maximale houdbaarheid. Ook hebben wij de unieke mogelijkheid om voedingsmiddelen te behandelen met Ultra Hoge Druk (UHD) en Pulserende Elektrische Velden (PEF).

Verse, koud geperste sappen  

Hoogesteger is een toonaangevende leverancier van verse, koud geperste fruit- en groentesappen. Samen met Wageningse onderzoekers ontwikkelde het bedrijf een mild conserveringsproces op basis van PEF. We optimaliseerden daarmee de houdbaarheid van de producten zonder afbreuk te doen aan de productkwaliteit. Dit heeft de logistieke reikwijdte van Hoogesteger aanzienlijk uitgebreid, waardoor het bedrijf zijn omzet en verkoop kan verhogen. Synergetische ingrediënten en procesaanpassingen voor houdbaarheid kunnen de businesscase van bijvoorbeeld sappen, soepen, sauzen, vleesproducten en voeder voor gezelschapsdieren verbeteren.

Meer weten?

Heeft u interesse? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij denken graag mee over de beste houdbaarheidsstrategie voor uw situatie. Vervolgens kunnen we een passende follow-up bieden, van een klein adviestraject tot een complete clean label conserveringsstrategie.