Meten van Kwaliteit na de Oogst
Van rijpingssystemen tot camera’s en smaakprofilering: er zijn volop aanknopingspunten voor snelle, objectieve kwaliteitsmeting bij bederfelijke producten. Wageningen Food & Biobased Research biedt technologiebedrijven R&D-capaciteit en faciliteiten om de meerwaarde van en marktkansen voor nieuwe meettechnieken te vergroten. Zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de innovaties waarin ze tijd, geld en energie steken.
Snelle en objectieve kwaliteitscontrole
In hoeverre zijn hyperspectraal camera’s geschikt voor het meten van kwaliteit? Voor welk soort bedrijven zijn ze interessant? En is het mogelijk om deze apparatuur extra functionaliteiten mee te geven? Technologiebedrijven werken hard aan innovatieve methoden voor snelle, objectieve en nauwkeurige kwaliteitsmeting; een gebied waar ook investeerders volop kansen zien. Wageningse experts geven hen inzicht in de meerwaarde van en marktkansen voor zulke meettechnieken, en de wetgeving die erbij komt kijken. Technologiebedrijven kunnen hiermee gericht bouwen aan hun IP en met een wetenschappelijk onderbouwd verhaal de markt op. Investeerders kunnen met deze kennis een betere inschatting maken van de kansen en risico’s die het met zich meebrengt als ze een bepaalde technologie of toepassing(sgebied) willen financieren.
Kwaliteit en houdbaarheid voorspellen
Wageningse experts verdiepen zich al meer dan tachtig jaar in het meten van kwaliteit en het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. De expertise loopt uiteen van naoogsttechnologie en robotica & computer-vision-technieken tot bewaren, agrologistiek en verpakken. Het onderzoek vindt plaats in ‘s werelds meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en agrofood-robotica. Vrijwel elke onderzoeksvraag over het meten en voorspellen van kwaliteit is hier op zowel grote schaal (denk aan een klimaatcel waar een vrachtwagen in past) als kleine schaal (mini-klimaatcellen voor enkele producten) te beantwoorden.
Kwaliteitsbeheersing
De Smart Colour Inspector, een baanbrekende methode voor het meten van de kwaliteit van versproducten op basis van kleur. Dat is de uitkomst van GreenCHAINge, een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research en bedrijven uit de hele versketen. De data die in het project verzameld zijn bieden een uitstekende basis voor kwaliteitsanalyse en -voorspelling. In het project Fresh on Demand werkt Wageningen Food & Biobased Research samen met bedrijven aan non-invasieve methoden voor het meten van bijvoorbeeld smaak.
Vrijblijvend gesprek
Investeren in innovatieve technologie voor snelle, objectieve kwaliteitsmetingen? Benader Wageningse experts voor een vrijblijvend gesprek en krijg inzicht in de meerwaarde van en marktkansen voor nieuwe meetmethoden.
Lees meer over kwaliteit meten na de oogst
Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.