Meten van kwaliteit na de oogst

Meten van kwaliteit na de oogst

Van tomaten en bananen tot broccoli: behoud van kwaliteit na de oogst en het vinden van de juiste afzetmarkt is altijd een uitdaging. Wageningen Food & Biobased Research biedt inzicht en technologie om kwaliteit snel, objectief en nauwkeurig te meten, monitoren en te voorspellen. Dat maakt weloverwogen beslissingen over markt, bewaarduur en transportcondities mogelijk.

Snelle en objectieve kwaliteitscontrole

Hoe blijft vers voedsel langer houdbaar? Is kwaliteit beter te meten met bijvoorbeeld camera’s? Snelle, objectieve en nauwkeurige kwaliteitscontrole heeft voor zowel versleveranciers als transport-, opslag- en technologiebedrijven prioriteit. Wageningse experts onderzoeken wat je moet meten om inzicht te krijgen in de rijpheid, houdbaarheid en voedingswaarde van bijvoorbeeld groente en fruit, en welke sensoren je hiervoor het beste kunt gebruiken. Dat geeft controle over kwaliteit, leidt tot kostenbesparingen en geeft ruimte voor duurzame ketenoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een nauwkeurige sensor die een consumentenpanel kan vervangen of snellere detectie van schimmelvorming bij gereduceerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Kwaliteit en houdbaarheid voorspellen

Wageningse experts verdiepen zich al meer dan tachtig jaar in het meten van kwaliteit en het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. De expertise loopt uiteen van naoogsttechnologie en robotica & computer-vision-technieken tot bewaren, agrologistiek en verpakken. Het onderzoek vindt plaats in ‘s werelds meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en agrofood-robotica. Vrijwel elke onderzoeksvraag over het meten en voorspellen van kwaliteit is hier op zowel grote schaal (denk aan een klimaatcel waar een vrachtwagen in past) als kleine schaal (mini-klimaatcellen voor enkele producten) te beantwoorden.

Kwaliteitsbeheersing

Een nieuwe methode om kwaliteit te meten op basis van kleur. Dat is een uitkomst van het project GreenCHAINge waarin Wageningse experts samen met vele partners een apparaat ontwikkelden waarmee camera’s de kleuren van versproducten nauwkeurig registreren. Deze data vormt een uitstekende basis voor kwaliteitsanalyse en -voorspelling. In het project Fresh on Demand werkt Wageningen Food & Biobased Research samen met bedrijven aan non-invasieve methoden voor het meten van bijvoorbeeld smaak.

Vrijblijvend gesprek

Ga voor versproducten van hoge kwaliteit die aansluiten bij de vraag van de consument! Benader Wageningse experts voor een vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe onderzoek helpt kwaliteit sneller en objectiever te meten, monitoren en voorspellen.