Van afval naar grondstof voor nieuwe materialen

Van afval naar grondstof voor nieuwe materialen

In de circulaire economie gaan we zorgvuldig om met grondstoffen. Daarom zoeken afval- en materiaalverwerkers, overheden en producenten van consumentenproducten efficiënte oplossingen om materialen uit post-consumer waste te recyclen. Afval bevat een schat aan waardevolle materialen die geschikt zijn voor hoogwaardig hergebruik: van babyluier en spijkerbroek tot plastics. Bedrijven kunnen hierdoor meer waarde halen uit hun afvalstromen en de circulaire economie komt weer een stap dichterbij.

Afval: grondstof voor hoogwaardige materialen

Afvalverwerkers zijn op zoek naar effici├źnte methoden om waardevolle componenten in afval, zoals plastis, textiel en cellulose, te ontsluiten voor hoogwaardig hergebruik. Producenten van consumentenproducten willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en onderzoeken hoe zij nieuwe materialen uit afval kunnen maken. En voor overheden is het circulair verwerken van afval een kans om hun circulaire ambities kracht bij te zetten.

Onderzoek naar hergebruik van afval

Ons onderzoek start meestal met een analyse van waardevolle componenten in een afvalstroom, Dankzij onze decennialange ervaring met onderzoek naar materiaaleigenschappen hebben wij een uitstekend beeld van de functionele eigenschappen waaraan recyclaten van afvalstromen moeten voldoen om hoogwaardig verwerkt te worden. Om sommige lastig te hergebruiken afvalstromen opnieuw te kunnen benutten, zetten we naast mechanische recycling ook (bio)chemische recycling in. Ook hebben we diepgaande kennis over de benodigde scheidings-, zuiverings- en frationeringstechnologie├źn in huis.

We hebben hiervoor de labfaciliteiten in huis en beschikken over uitgebreide onderzoeksfaciliteiten om recyclingprocessen na te bootsen en nieuwe recyclingprocessen te testen.

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt daarnaast wat technisch haalbaar is en kijkt ook naar de organisatorische, economische en milieu-implicaties. Zo onderzoeken we hoe je robuuste ketens vormt en kijken we naar de kwaliteit in verhouding tot de vraag naar grondstoffen.

Projecten

In diverse projecten dragen we bij aan een hoogwaardige verwerking van waardevolle componenten uit afval. Zo hebben we de ketens van Nederlands huishoudelijk afval in kaart gebracht en op basis daarvan een rekenmodel ontwikkeld. Voor gemeenten wordt het hiermee inzichtelijk hoeveel secundaire grondstoffen inzameling van afval heeft opgeleverd.

Een ander voorbeeld is het regionale onderzoeksproject Bio2HighTex. Hierin hebben we samen met partners opties ontwikkeld om natuurlijke vezels en gerecyclede vezels te gebruiken als alternatieven voor aardolie als grondstof.

Samenwerken?

Wageningen Food & Biobased Research gaat graag in gesprek met partijen die waardevolle materialen uit afval willen hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Neem gerust contact met ons op zodat we samen kunnen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.