Nieuws

Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Gepubliceerd op
6 april 2022

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen Wageningse onderzoekers op basis van interviews en experimenteel onderzoek. Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

In een ‘proof of principle’ hebben de onderzoekers aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de groene bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit extractie- en productieproces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reële optie wordt voor verwerken van reststromen in de land van herkomst, zodat het aantrekkelijk wordt voor marktpartijen.

Internationale publiek-private samenwerking

De resultaten zijn behaald binnen de “Seed Money Project ‘Starch from residues for starch plastics in Colombia’”. Wageningen Food & Biobased Research, de Nederlandse ambassade in Colombia, 2 Nederlandse bedrijven en 4 Colombiaanse partners gingen daarvoor samen aan de slag.

Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar ‘ontdekken’ wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten. Dat is goed gelukt en de onderwerp past goed binnen de strategie van de Colombianse reagering en de doelen van de Nederlandse Top Sector Agri-Food.