Project

Call voor Partners | FUEL

Er is in Nederland en internationaal dringend een transitie naar duurzamere en gezondere eetpatronen nodig. Het veranderen van het eetpatroon van consumenten is echter lastig en op veel plaatsen verleidt de huidige voedselomgeving ons juist om ongezond en niet duurzaam te eten.

Omgevingen buitenshuis waar het aangeboden voedsel wordt bepaald door de cateraar of inkoper, kunnen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van duurzame en gezonde voedselkeuzes bij hun cliënten of gasten. Dit kan door het aanbod zelf aan te passen, maar ook door de prijsstelling of de manier waarop de keuzes gepresenteerd worden. Gezondere en duurzamere voedselkeuzes in deze buitenshuis-omgeving zouden daarnaast mogelijke positieve effecten op de voedselconsumptie in de thuissituatie kunnen hebben, waardoor de impact van de verandering nog verder vergroot wordt.

Ontwikkeling en implementatie van effectieve strategieën

De effectiviteit van het aanbieden van duurzame en gezonde voedingskeuzes is afhankelijk van de mate waarin ze worden geaccepteerd en geïmplementeerd door het personeel. Een visie op duurzaam en gezond eetgedrag in de organisatie en voldoende motivatie, kennis, vaardigheden en een ondersteunende sociale en fysieke omgeving van bijvoorbeeld het keuken- en bedieningspersoneel zijn cruciaal. Er wordt geëxperimenteerd om gezondere en duurzamere keuzes te stimuleren, maar het is niet altijd duidelijk is of de teweeggebrachte veranderingen stand houden op het moment dat een project afgerond is en welke aanpak tot een structurele verandering zou kunnen leiden.

Uit een eerdere PPS rond dit thema bleek dat motivatie bij het personeel de grootste rol speelt bij het stimuleren van gezonde voedselkeuzes, maar bleek dat het personeel naast de mogelijkheden vooral behoefte heeft aan kennis en vaardigheden over het stimuleren van duurzame voedselkeuzes.

Doel

Het Louis Bolk Instituut en Wageningen Food & Biobased Research willen in een nieuwe PPS via concrete tools medewerkers in diverse buitenshuis-omgevingen in staat stellen om initiatieven voor duurzame en gezonde voedingskeuzes voor cliënten en gasten structureel in te zetten, om zo bij te dragen aan de transitie naar gezondere en duurzamere eetpatronen.

Dit willen we doen door samen met organisaties en bedrijven in de diverse buitenshuis-omgevingen:

  1. relevante en veelbelovende interventies te selecteren (zoals veranderingen in voedselaanbod, communicatiestrategieën of nudgingstrategieën);
  2. de gekozen strategieën voor een langere termijn te implementeren;
  3. de effecten hiervan op korte en langere termijn te meten op (1) inzetbaarheid voor het personeel en (2) de voedselkeuzes van de cliënten en gasten in deze omgevingen en spillover-effecten naar de thuissituatie.

Wat levert het op

  1. Het verkrijgen van nieuwe inzichten in de korte en langere termijn implementatie en effectiviteit van interventies in diverse buitenshuis-omgevingen om duurzame en gezonde voedingskeuzes te stimuleren;
  2. Het ontvangen van concrete instrumenten - op maat voor uw organisatie - om het personeel te faciliteren in het stimuleren van duurzame en gezondere voedingskeuzes voor cliënten/ gasten;
  3. De mogelijkheid om met andere organisaties uit te wisselen en van elkaar te leren in het werken aan het stimuleren van duurzame en gezonde voedselkeuzes;
  4. Het ontvangen van concrete suggesties om aan te sluiten bij de komende regelgeving en richtlijnen met betrekking tot duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen;
  5. De mogelijkheid om een onderscheidend organisatieprofiel neer te zetten op het faciliteren van duurzame en gezonde voedselkeuzes, waarbij uw organisatie bijdraagt aan de noodzakelijke transitie ten aanzien van duurzaamheid en gezondheid, en communicatiemogelijkheden hierover;
  6. PR die we samen organiseren over de resultaten uit deze PPS.

Partners

Wij zijn op zoek naar organisaties en bedrijven waar voedsel wordt geleverd aan cliënten/ gasten, zoals een (bedrijfs)restaurant, kiosk, zorgaanbieder of kinderdagverblijf, en cateraars, leveranciers en voedselproducenten die aan deze buitenshuis-omgevingen leveren.