Nieuws

Eerste ProMuscle trainers opgeleid in Wageningen

Gepubliceerd op
27 februari 2023

Hoe houd je thuiswonende ouderen langer zelfredzaam? Wageningen Academy (Wageningen University & Research) ontwikkelde een opleiding die diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches helpt het gevecht tegen het strammer wordende lichaam van ouderen aan te gaan, zodat ze langer gezond en fit blijven. Op 16 februari zijn de eerste 16 zogeheten ProMuscle-trainers opgeleid.

De opleiding is gebaseerd op het promotieonderzoek ProMuscle van dr. Ir. Berber Dorhout (eveneens WUR). Dorhout ontwikkelde een leefstijlinterventie met als doel het verbeteren van het fysiek functioneren, de spiergezondheid en de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen.

De belangrijkste conclusies uit haar proefschrift:

  • De combinatie van krachttraining en een verhoogde eiwitinname leidt tot een verbeterde spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren in 65-plussers
  • Deelnemers jonger dan 75 jaar hadden een grotere toename in spiermassa dan deelnemers ouder dan 75 jaar
  • De effecten nemen toe als je ruimte geeft aan de praktijksetting en de betrokken professionals

Erkend programma

Het ProMuscle programma, waarin progressieve krachttraining gecombineerd wordt met een verhoogde eiwitinname, is door het RIVM erkend als effectieve interventie. Ook is de opleiding geaccrediteerd voor ADAP diëtisten, BLCN Leefstijlcoaches en KNGF Fysiotherapeuten.

De eerste opleidingsdag vond zogezegd plaats op 16 februari op de Wageningen Campus en is succesvol afgerond door 16 deelnemers (zie foto). Zij hebben hiervoor een licentie ontvangen. De volgende opleidingsdag wordt gepland; geïnteresseerden kunnen hier aangeven dat ze updates willen ontvangen over de cursus.

Meer informatie over ProMuscle vind je onder andere op www.promuscle.nl en ProMuscle in de Praktijk: leefstijlprogramma voor ouderen - WUR.