Project

GEEF om je buik

Wageningen Food & Biobased Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Maag Lever Darm Stichting hebben de handen ineen geslagen om gezond eetgedrag te stimuleren en de darmmicrobiota te verbeteren.

Een diverse darmmicrobiota wordt geassocieerd met een betere gezondheid en een lager risico opziektes. Onze moderne leefstijl met veel bewerkte voeding, flesvoeding als alternatief voor borstvoeding en een toename in antibioticagebruik, heeft geresulteerd in een afgenomen diversiteit van darmbacteriën. In de ‘GEEF om je buik’-studie zal onderzocht worden welke dieetadviezen de diversiteit aan darmmicrobiota kunnen verhogen en hoe een blijvende verandering in eetgedrag gestimuleerd kan worden.

Gut health Enhancement by Eating Favourable foods

G.E.E.F. staat voor Gut health Enhancement by Eating Favourable foods. Voeding heeft een belangrijke invloed op de diversiteit en samenstelling van de darmmicrobiota. Deelnemers aan de studie krijgen daarom advies over gezonde voedingskeuzes en worden gestimuleerd om zelf maaltijden te bereiden. Daarnaast leren ze gedurende de studie meer over factoren die van invloed zijn op de darmmicrobiota. Bovendien krijgen de deelnemers inzicht in het effect van hun dieetaanpassingen, door directe terugkoppeling van de eigen darmmicrobiota uitkomsten. Met dit ‘citizen science’ design willen de onderzoekers en de Maag Lever Darm Stichting een blijvende gedragsverandering stimuleren.

Twee verschillende interventies

De 'GEEF om je buik'-studie is een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek waaraan 147 gezonde volwassenen zullen deelnemen. In de studie worden twee verschillende voedingsinterventies met elkaar vergeleken. Vervolgens worden de effecten van deze interventies op het darmmicrobioom, 92 ontstekingsmarkers, maag-darmklachten, welbevinden en nachtrust bepaald. Op basis van eerder onderzoek is de verwachting dat een toename in diversiteit gepaard gaat met een verlaging van chronische inflammatie.