Project

Hoogwaardig Rubisco-eiwit winnen uit tomatenblad

Hoogwaardig Rubisco-eiwit winnen uit tomatenblad: onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research kunnen het, met een methode die lijkt op wat ze eerder ontwikkelden voor isolatie uit andere reststromen.

Bij de oogst van voedselgewassen komen jaarlijks zo’n 40 (suikerbiet) tot 50 (tomaat) ton per hectare aan reststromen in de vorm van bladeren en stengels vrij. De bladeren worden ondergeploegd als meststof op het land of gecomposteerd. Dat is zonde, want ze bevatten hoogwaardige eiwitten. Die kunnen we ook gebruiken om onze groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden en in het westen een verschuiving teweeg te brengen naar een meer plantaardig dieet. Een zo’n eiwit is Rubisco dat - mits zuiver - een neutrale geur, kleur en smaak heeft, en een evenwichtige aminozuursamenstelling. Het eiwit beschikt over goede gelerende eigenschappen: ideaal voor het verbeteren van de textuur van vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivel.

Gifstoffen verwijderen

In het project ‘Technology development for healthy and safe protein during biorefinery’ gingen onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research na in hoeverre een bestaande extractiemethode voor de isolatie van Rubisco uit bietenblad geschikt was voor isolatie uit tomatenblad. Ze wilden weten of ze met deze aanpak ook het giftige (hydroxy)tomatine uit tomatenblad konden verwijderen.

Hoogwaardig eiwitpoeder

De experimenten, uitgevoerd op pilot-schaal, leverden een hoogwaardig eiwitpoeder op dat vrij was van toxines. De onderzoekers verwachten dat de methode ook geschikt is voor het winnen van Rubisco uit de bladeren van andere voedselgewassen. Denk aan aardappel en cassave, die net als tomatenblad toxines bevatten en daardoor nu nog niet geschikt zijn voor directe consumptie.

Opschalen

De onderzoekers willen de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal. Glastuinbouwbedrijven bijvoorbeeld, maar ook gebruikers van plantaardige eiwitten, zoals fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers.

Multidisciplinair onderzoek

Wageningen University & Research doet al meer dan tien jaar onderzoek naar efficiënte, economisch interessante extractie van eiwitten uit landbouwafvalstromen. Procestechnologen en biochemici werken hierbij nauw samen met experts op het gebied van plantenveredeling en -fysiologie. Meer weten over het onderzoek?