Natuurlijke risicostoffen

Natuurlijke gifstoffen

Wageningen Food Safety Research heeft zich gespecialiseerd in natuurlijke toxinen. Deze natuurlijke toxinen zijn schadelijke organische verbindingen van natuurlijke oorsprong. Deze groep verbindingen in voedings- en voedermiddelen vormt één van de belangrijkste chemische risico’s voor de consument.

Wageningen Food Safety Research onderzoekt de volgende natuurlijke toxinen:

  • fytotoxinen: gif gemaakt door planten
  • mycotoxinen: gif gemaakt door schimmels
  • fycotoxinen: gif gemaakt door algen

Taken

  • moderne analysemethoden ontwikkelen, valideren en harmoniseren; onder meer ter vervanging van proefdieronderzoek; vaak in samenwerking met internationale partners
  • onderzoek naar allergenen, bacteriële toxinen en diermeel
  • modelontwikkeling voor het voorspellen van regionale aanwezigheid van toxinen in gewassen en visserijproducten. Ook voor inschatting van de gevolgen van klimaatverandering op hoeveelheden toxinen
  • meewerken aan ‘scientific opinions’ van EFSA over natuurlijke toxinen