
Additieven
Wageningen Food Safety Research (WFSR) is Nationaal Referentie Laboratorium (NRL) voor voedselverbeteraars, oftwel additieven. Deze taak wordt uitgevoerd in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 1333/2008 en Verordening (EG) nr. 178/2002.
Voedselverbeteraars omvatten een breed scala aan stoffen en kunnen worden onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën:
- Additieven
- Aroma's
- Enzymen
Eigenschappen van voeding verbeteren
Voedselverbeteraars worden toegepast om verschillende eigenschappen van voedingsproducten te verbeteren. Additieven helpen de houdbaarheid te verlengen en de kwaliteit te behouden tijdens de productie, verpakking en opslag. Aroma’s zorgen voor behoud, wijziging of verbetering van de geur of smaak van levensmiddelen, terwijl enzymen met hun specifieke biochemische werking worden ingezet voor technologische doeleinden. voedselverbeteraars zijn op Europees niveau toegestaan en er zijn wettelijke limieten vastgesteld om veilige voedselconsumptie te garanderen.
WFSR heeft uitgebreide kennis van en ervaring met de analyse van residuen in voedingsmiddelen en de hieraan gerelateerde wetgeving. Dit omvat methodeontwikkeling, validatie en kwaliteitscontrole, en de borging van officiële laboratoria (OL’s).
Schakel tussen overheid en laboratoria
Als NRL adviseert WFSR de Nederlandse overheid over technische zaken gerelateerd aan het NRL-domein en fungeert het als schakel tussen het Europese Referentielaboratorium en het OL. Deelname aan workshops en ringtesten die door de EURL worden georganiseerd, maakt ook deel uit van de NRL-taak. Op die manier blijft onze kennis op-to-date en wordt de kwaliteit van onze analyses geborgd. Het zorgt er ook voor dat de resultaten van verschillende officiële laboratoria in de EU vergelijkbaar zijn.