Mycotoxinen in voedingsmiddelen en diervoer

Wageningen Food Safety Research is NRL voor mycotoxinen in voedingsmiddelen en diervoer conform Verordening (EU) 2017/625 (groep 3d, mycotoxinen in dierlijke producten).

Gereguleerde en niet gereguleerde toxinen

Mycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels op gewassen in het veld of in de geoogste en bewerkte producten. De aandacht richt zich zowel op de wettelijk gereguleerde toxinen als op toxinen waarvoor wetgeving verwacht wordt. Het gaat onder meer om de volgende mycotoxinen: aflatoxinen, ochratoxin A, deoxynivalenol (DON), fumonisinen, zearalenon (ZON), patuline, HT2/T2, en ergot alkaloïden (moederkoren).

Specifieke expertise

Wageningen Food Safety Research heeft specifieke expertise op het gebied van de analyse van mycotoxinen in een grote variëteit aan levensmiddelen en diervoeder(-grondstoffen), maar ook op de hieraan gerelateerde wetgeving, bemonstering, methode ontwikkeling, validatie en kwaliteitscontrole, en de borging van Official Field Laboratories (OFL's; laboratoria die monsters analyseren in het kader van officiële EU en nationale controle- en monitoringsprogramma’s).