De vingerafdruk van eigeel

Door goed te kijken naar de samenstelling van het eigeel, kunnen eierproductiesystemen van elkaar worden onderscheiden. Zo kan Wageningen Food Safety Research bepalen of een ei wel of niet biologisch is.

Biologische eieren zijn duurder dan vrije-uitloop- of scharreleieren. Maar op het oog is er geen verschil. Wageningen Food Safety Research ontwikkelde daarom een methode om te controleren of ‘biologische eieren’ dat etiket ook echt verdienen. De clue zit in de 'vingerafdruk' van het ei verstopt. Stoffen in het eigeel verraden of de kip biologisch voer kreeg.

Methode: Vingerafdruk van het eigeel

In het geval van de eieren werkt Wageningen Food Safety Research met name met de vingerafdruk van de geelpigmenten in eieren, de zogenaamde carotenoïden. Het is gebleken dat deze vingerafdrukken voldoende verschillen om goed onderscheid te maken tussen biologische en reguliere eieren. De bepaling van de vingerafdruk gebeurt met behulp van een scheidingsmethode, de zogenaamde hoge druk vloeistof chromatografie (HPLC). De database bevat ondertussen gegevens van eieren van meer dan de helft van de biologische eierproducenten van Nederland (75) en circa 75 andere eierproducenten (vrije uitloop, scharrel, kooi ei).

Onderzoek voor Een Vandaag

In opdracht van het actualiteitenprogramma EenVandaag keek Wageningen Food Safety Research naar de echtheid van biologische eieren. Hiervoor werden in 6 verschillende supermarkten biologische eieren gekocht van in totaal 15 pluimveehouders. Slechts bij de eieren van 1 pluimveehouder werd een kleine afwijking geconstateerd, die waarschijnlijk te maken heeft met een additief in het veevoer. Samen met SKAL wordt bekeken hoe deze afwijking is ontstaan.

Ook bruikbaar voor andere producten

De achterliggende techniek is goed bruikbaar voor gelijksoortige doeleinden bij andere producten. De eerste resultaten van methoden die biologische melk, biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische herkomst van boter en olijfolie onderscheiden zijn reeds gepubliceerd en of gepresenteerd. 

Momenteel wordt gekeken naar verdere ontwikkeling van deze methode onder andere voor gebruik voor het herkennen van biologisch veevoer, wilde versus kweekvis en duurzame palmolie.

Ons onderzoek richt zich op wat bedrijven kwetsbaar maakt voor voedselfraude en op de ontwikkeling van analytische methoden om de echtheid van producten vast te stellen. Met de nieuwste technieken in en buiten het laboratorium. Het uiteindelijke doel is betrouwbaar voedsel. Niemand wil tenslotte bedrogen worden en zeker niet met zijn eten.
Saskia van Ruth

Onderzoek naar de echtheid van producten bij Wageningen Food Safety Research

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Oratiefilmpje van Saskia van Ruth, professor food authenticity

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan