Project

Going bananas - Waar komt die banaan vandaan?

Dit project richt zich op de ontwikkeling van innovatieve technologie die de geografische en productiewijze herkomst van bananen nauwkeurig kan bepalen. Met de locatiebepaling kunnen ook andere duurzaamheidsclaims worden geverifieerd. Het gewenste product betreft een combinatie van analytische methode(n) en chemometrische techniek(en) die de productie-origine van tropisch fruit kunnen identificeren.

Duurzame productie van fruit is in opmars. Nederlandse organisaties zijn actief in het importeren en certificeren van maatschappelijk verantwoord geproduceerd tropisch fruit. Dit onder impuls van de groeiende maatschappelijke vraag en daarop aansluitend supermarkten die zich op die manier willen onderscheiden. Bananen spelen hierin een grote rol. Voor het behoud en stimulering van maatschappelijk verantwoorde productie van fruit is consumentenvertrouwen van groot belang, en daarmee verbonden is het behoud van een goede reputatie als sector essentieel voor de toekomst voor ondernemers. Naast de huidige track en trace methoden zouden aanvullende mogelijkheden om de identiteit van duurzaam-geproduceerde producten te kunnen verifiëren welkom zijn. 

Projectdoelstelling

Dit project richt zich op de ontwikkeling van innovatieve technologie die de geografische en productiewijze herkomst van bananen nauwkeurig kan bepalen.

Werkwijze

Met de locatiebepaling kunnen ook andere duurzaamheidsclaims worden geverifieerd. Het gewenste product betreft een combinatie van analytische methode(n) en chemometrische techniek(en) die de productie-origine van tropisch fruit kunnen identificeren. De chemische vingerafdrukken zullen daarbij gecorreleerd worden met geologische, klimatologische en lokale management metadata.  

Projectresultaat

In zijn algemeenheid verhoogt de te ontwikkelen innovatieve technologie de verifieerbaarheid van duurzaam-geproduceerde plantaardige producten en dus betrouwbaarheid van duurzaamheidsclaims omdat er naar de werkelijke samenstelling van het product gekeken wordt, wat aanvullend is ten opzichte van de informatie uit traceringssystemen. De betrokken productie-, handel-, retail-, en certificerings-projectpartners hebben duurzaamheid van hun producten hoog in het vaandel. Binnen deze strategie is het van belang om de duurzaamheid van de producten te kunnen garanderen en dus om de supply chain te vrijwaren van risico’s. Een methode om de herkomst van bananen te kunnen garanderen levert dus een aanzienlijke bijdrage aan de economische waarde van hun producten en merken en ook aan het bedrijf/sector als geheel door het ondervangen van mogelijke ernstige reputatieschade.

Publicaties